Kuduz Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/09/07 14:19 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/22 07:38 •
Kuduz, beyinde hasar oluşumuna neden olan virütik bir hastalıktır
Kuduz Nedir?

Kuduz, beyinde hasar oluşumuna neden olan virütik bir hastalıktır.

Hastalık kuduz virüsü taşıyan hayvanlarca ısırılması sonucu insanlara bulaşmaktadır. Ağrı, deride hassasiyet ve ani öfke krizleri hastalığın belirtileridir.

Uygun tedavi uygulanarak kuduz hastalığı iyileştirilebilir. Hastalığın aşısı mevcuttur. 

Her Hayvan Isırığında Kuduz Olur mu?

Kuduz hastalığının bulaşabilmesi için kuduz bir hayvanın ısırması gerekir. Bu durumu daha çok köpek ısırmalarında görürüz. Isıran köpek kuduz aşısı olmuş ise, ısırdığı kişi kuduz olmaz.

Ancak çoğu zaman ısırılma vakaları sokak hayvanlarınca yaşanır. belediye bu hayvanları belli aralıklarla toplayıp aşılasada, firesiz yapmak neredeyse imkansızdır. Bu sebeple eğer ısıran köpeğin kuduz olup olmadığıyla ilgili şüpheler varsa, kişiye mutlaka sanki köpekte kuduz varmış gibi tedavi uygulanır.

Hayvandan Kuduz Bulaşması için ısırık Nasıl Olmalıdır?

Yaşanılan duruma göre; bazen hayvan kişiyi farklı yerlerinden defalarca ısırır, bazen tek bir bölgeden çok derin ısırır. Çoğu zamanda oynamak amacıyla diş sürtmelerine bağlı temas görülür. Kuduz, kan yoluyla bulaşır. Haliyle kuduz köpek eğer ısırdığı yerde kanama yaptıysa, bu durumda kuduz bulaştırmıştır. Yani çok derin bir ısırığa gerek yoktur. Hafif kanamalardan da kuduz bulaşabilir.

Kuduz Aşısı Herkese Yapılır mı?

Kuduz aşısı gerekmediği sürece yapılmaz. Yani rutin bir aşı değildir ve aşı takvimlerinde yer almaz. Sahipli köpekler zaten zorunlu olarak bu aşıyı olurken, sokak köpekleri de belediyelerce aşılanır. Nadiren kuduz aşı bulunduğundan, kişi sadece bir köpek ısırığına maruz kaldığında, tedbiren bu aşı uygulanır. Çocuklara ve yetişkinlere de uygulanabilir.

Hayvan Isırıkları Nasıl Temizlenmelidir?

Kuduz olsun ya da olmasın, eğer bir hayvan tarafından ısırıldıysanız özellikle küçük de olsa bir kanama meydana gelmişse, o bölge en çabuk şekilde temizlenmelidir. Özellikle batikon tarzı bir mikrop kırıcı mutlaka kullanılmalı ve dışarıdan mikrop kapma ihtimaline karşı sarılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?