Alkol Neden Karaciğere Zarar Verir?

Yayın Tarihi : 2015/09/05 12:31 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/02 16:37 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Alkol içeren içecekler, başta karaciğer olmak üzere pek çok organa yormakta ve zarar vermektedir
Alkol Neden Karaciğere Zarar Verir?

Alkol içeren içecekler, başta karaciğer olmak üzere pek çok organa yormakta ve zarar vermektedir. Yoğun alkol tüketiminde karaciğer yetmezliği veya iltihabı gibi oldukça ciddi hastalıklar görülebilmektedir. Alkol bağımlılık oluşturan maddeler arasında yer aldığından tüketilmemesi gerekir. 

Karaciğer Organının Görevleri Nelerdir

Karaciğer, vücudun temizlik mekanizmasıdır. İlaç kalıntıları, besinlerle alınan zehirli maddelerin atımı, sigara ve alkolün zararını da seyreltmek ve diğer organlara zarar vermesini engellemek karaciğerin görevidir. Ancak haddinden fazla çalışan her organ, zamanla yıpranır ve mutlaka tepki verir.

Karaciğer, uzun süre alkolün zararlı etkilerinden vücudu korur. Ancak alkol tüketimi devam ettiği sürece her seferinde gereğinden fazla olarak yorulur. Neticesinde ise, iflas etmeler başlar. Ayrıca kısım kısım zarar görmeye başlarken, bir yandan da sağlıklı kısmıyla görevini yapmaya devam eder. Bu sebeple karaciğere zarar verildiği hemen anlaşılmasa da, zamanla etkileri bir anda ortaya çıkar ve belki de geri dönüşü olmayan bir yola girilmiş olur.

Hayatta bazı şeyler bir kere yaşanır tıpkı trafik kazası gibi, çok iyi ve hızlı bir şoför olabilirsiniz, ancak bir kez kaza yapar ve bir kez hayatlara mal olabilirsiniz ve asla geri getiremezsiniz. Alkol ve sigara da böyledir yıllarca tüketirsiniz, hiç zararını görmedim dersiniz ancak organlarınızı bir kere kaybedersiniz ve asla bir daha yenisine sahip olamazsınız.

Alkol Nasıl İyi Hissettirir

Alkol, dert tasa unutmak bahanesiyle sık tüketilen içecektir. Alkol, beyinin algı merkezini ve denge merkezini ele geçirir. Bu sebeple sarhoşluk hissine kapılan kişi, çevresini ve olayları algılayamaz vücudu uyuşur ve kendini iyi hisseder. Ancak tabii ki bu durum, var olan tasayı gidermez sadece bir süre yok saydırır. Beyinde yaptığı bu etkilerden dolayı da kişi, dengesini sağlayamaz ve düz yürüyemez.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?