DEMİR (Fe)
Demir testi özellikle demir eksikliği anemisi tanısında sıklıkla istenen biyokimyasal bir tahlildir.
Demir testi özellikle demir eksikliği anemisi tanısında sıklıkla istenen biyokimyasal bir tahlildir.
Demir Testi Kullanımı Hangi Hastalıkların Tanısında Uygulanır?
Her türlü anemi, demir eksikliği, talasemi, sideroblastik anemi ve demir zehirlenmesinin değerlendirilmesinde kullanılır.
Demir Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?
Pernisyöz, aplastik ve hemolitik anemiler, hemokromatozis, akut lösemi, kurşun zehirlenmesi, akut hepatitler, vitamin B6 eksikliği, talasemi, tekrarlayan transfüzyonlar ve akut demir zehirlenmelerinde serum demir düzeyi yükselir.
Demir Düşüklüğü Hangi Durumlarda Görülür?
Demir eksikliği anemisi, akut ve kronik enfeksiyonlar, hipotrioidizm ve postoperatif dönemde serum demir düzeyi düşer. Demir testi normal değerleri yaş gruplarına göre aşağıda belirtilmiştir :
0-7 gün 100-250 mg/dl
7 gün-1 yaş 40-100 mg/dl
2-15 yaş 50-120 mg/dl
15 yaş ve üstü 50-175 mg/dl (erkek)
40-170 mg/dl (kadın)
Testlerin Normal Değeri Nasıl Ortaya Çıkar?
Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir. Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır.
Eksik Olan Demir Nasıl Yükseltilir?
Adet gören hemen hemen her kadında demir eksikliği görülür. Bunun dışında düzenli beslenmeyen, kanser tedavisi gören, vejetaryan beslenen pek çok kişide de yine demir eksikliği ortaya çıkar.
Demir eksikliği eğer çok ileriyse bu durum kişinin günlük hayatını olumsuz etkiliyor ve gün içinde halsizlik, yorgunluk, verimli olamamak gibi durumlar yaşıyorsa, doktor görüşüyle birlikte demir ilacı kullanabilir veya kan takviyesi alabilir. Ancak demir eksikliği daha az seviyede ise bu durum beslenme ile düzenlenebilir. Demir, özellikle; kırmızı et, pekmez, üzüm gibi koyu kırmızı besinlerde oldukça fazla görülür. Bu besinleri doğru şekilde tükettiğinizde demir eksikliği de kolaylıkla onarılacaktır.
Demirin vücutta emilimini yani etkinliğini artırmanın yolu C vitamini ile birlikte tüketmektir. Bu sebeple özellikle sabahları aç karınla bir çay bardağına yarım portakal suyu, çeyrek pekmez ve çeyrek su koymak iyi bir demir takviyesi yöntemidir. Portakal yerine limon veya nar suyu da sıkılabilir. Ancak bunların gerçek meyveden alınmış olması önemlidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.