ERCP Öncesi Neden Fitil Uygulanır?

Yayın Tarihi : 2018/03/20 00:30 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/01 13:39 •

ERCP; safra yolları ve pankreas kanalını tıkayan taşların, endoskopi yöntemiyle görüntülenip temizlendiği işlemdir. Bu işlem riskli olabildiğinden olası komplikasyonları önlemek için bazı tedbirler alınmalıdır. ERCP öncesi fitil uygulanması da bu önlemlerin önde gelenleri arasında yer almaktadır. Bu yazımızda ERCP öncesi fitil kullanımının önemine değineceğiz.

ERCP Öncesi Neden Fitil Uygulanır?

ERCP; safra yolları ve pankreas kanalını tıkayan taşların, endoskopi yöntemiyle görüntülenip temizlendiği işlemdir. Girişimsel bir işlem olduğundan bazı riskleri de vardır.Öncelikle sizleri ERCP yönünden bilgilendirelim.

ERCP Nedir?

ERCP, Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi veya ERCP, karaciğer, safra kesesi, safra kanalları ve pankreastaki sorunları teşhis ve tedavi etmek için kullanılan bir işlemdir. Bu işlem,  X ışınını ve uzun, esnek, ışıklı bir tüp olan endoskopun kullanımını birleştirir. Doktorunuz, bu işlemde endoskopu, ağzınızdan ve boğazınızdan, ardından yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk kısmından (duodenum) aşağıya doğru yönlendirir.  Bu şekilde, bu organların içini görüntüleyebilir ve sorunları kontrol edebilir. Daha sonra, endoskopun içinden bir tüp geçirecek ve bir boya enjekte edecektir. Bu da, röntgendeki organların saptanmasını sağlayacaktır.

ERCP İşleminde Fitil Uygulanması

ERCP girişimsel bir yöntem olduğu için tıbbi kullanımında bazı riskler içerebilir. Bu risklerin başında da hastada ortaya çıkacak komplikasyonlar gelmektedir. Komplikasyon tıbbi girişim sırasında hastada ortaya çıkabilecek fakat olması istenmeyen sağlık sorunlarını ifade edebilmek için tanımlanmış bir terimdir. ERCP işlemi sırasında hastada oluşabilecek bu risklerin başında ise pankreas iltihabı olarak bilinen pankreatit vardır.Safra yolları ve pankreas kanalındaki taşların çok sayıda olması ve/veya  pankreasa olan konumuna göre, ERCP işlemi  pankreatit riski taşıyan bir işlemdir.

Pankreatit riskine karşı korunmak için mutlaka işlem öncesinde hastaya fitil uygulanmalıdır. Bu sayede safra kanalı boşaltılır ve sıkışma neticesinde hastada oluşabilecek ciddi bir komplikasyon olan pankreatit önlenmiş olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?