CRP Testi Nedir? CRP Hangi Durumlarda İstenebilir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/18 18:15 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
CRP testi, doktorlarca sıklıkla istenen laboratuvar testleri arasında yer alan bir tahlildir. Damardan alınan kan örneğinden serolojik yöntemler kullanılarak çalışılmaktadır.Enfeksiyon ve romatizmal hastalıkların araştırılması başta olmak üzere bir çok hastalığın tanı ve takibinde kullanılmaktadır.
CRP Testi Nedir? CRP Hangi Durumlarda İstenebilir?

CRP Testi Nedir?

CRP testi, günümüzde doktorlarca en sık tercih edilen laboratuvar testlerinden biridir.
Tahlil.com olarak, CRP testinin hangi durumlarda doktorlarca istenebildiğine dair bir yazı hazırladık.
CRP genel olarak inflamasyon durumlarında istenen bir tahlildir. İnflamasyon; türlü mikrobik etkenler  veya toksinlere karşı vücudun göstermiş olduğu iltihabi bir  reaksiyondur. CRP testinin, özellikle  bir hastalığa tanı koyduracak kadar duyarlı bir test olmadığı bilinmelidir.

CRP testi genel olarak  enfeksiyon ve inflamasyonların genel bir göstergesi olup doktorları ileri test ve tedavinin gerekli olabildiği konusunda uyarıcıdır.

CRP Tahlili Nasıl Yapılır?

CRP tahlili için aç karna kan vermeye gerek bulunmamaktadır.Toplardamardan alınan kan tahlili örneği laboratuvarda santrijüjde çevrirlir ve serum örneği elde edilir.Serum örneğinden yapılan serolojik yöntemler ile CRP tahlili sonuçlandırılır.

CRP Tahlili Neyi Gösterir?

CRP testi genel olarak  enfeksiyon ve inflamasyonların genel bir göstergesi olup doktorları ileri test ve tedavinin gerekli olabildiği konusunda uyarıcıdır. Özellikle enfeksiyonların araştırılması ve tedavide antibiyotiğe gerek olup olmaması yönünden istenir.CRP yüksek çıkan tahlil sonuçları elde edildiğinde doktorlar enfeksiyon yönünden hastaya antibiyotik tedavisi başlayabilmektedir.
Ayrıca CRP tahlili romatizmal hastalıkları gösteren bulgular verebilmektedir.

CRP Tahlili Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?

  1. Bakteriyel etkenlere bağlı enfeksiyonlar.
  2. Bazı romatizmal hastalıkar (Ankilozan Spondylit gibi.)
  3. Koroner arter hastlıkları
  4. Obezite durumları
  5. İmmün sistem hastalıkları
  6. İnsülin direnci bulunan kişiler

CRP Testi Hangi Durumlarda Doktorlarca İstenir?

  1. CRP testinin istenebildiği durumların başlıcaları aşağıda belirtilmiştir:
  2. Enfeksiyon  ve romatizmal hastalıkların varlığından kuşku duyulan durumlar
  3. İltihaplı bağırsak hastalığı ve eklem iltihabı şüphesinde
  4. Otoimmün hastalıkların varlığının araştırılmasında
  5. Pelvisin iltihaplı hastalığı tanısında
  6. Koroner arter hastalığı ve kalp hastalıklarında
  7. Yara iyileşmesini,  organ nakilleri veya yanıkları olan hastalar laboratuvar yönünden  izleyip olası enfeksiyonlara erkenden tanı koymak için CRP testi istenebilmektedir.

CRP Tahlil Sonucu Kaç Olmalı?

CRP tahlili normal değeri 0-6 mg/Ldir. Normal değerler tahlilin çalışıldığı laboratuvar, tahlil yöntemi, kullanılan reaktif ve cihaza göre farklılık gösterebilir. Bu konuda en sağlıklı değerlendirme rapor edilen tahlil sonucunda belirtilen referans değerlerin tahlilin yorumlanması aşamasında göz önünde bulundurulmasıdır.

CRP Tahlili Ne Kadar Sürede Çıkar?

CRP tahlili kan örneği laboratuvara ulaştıktan sonra en geç 1-2 saatte sonuçlanmakta ve uzman tarafından kontrol edilip onaylandıktan sonra ise rapor edilip çıkmaktadır.

CRP testi hakkında daha detaylı bilgi almak, CRP testinin dormal değerleri ve hangi durumlarda yüksek çıktığını öğrenmek için tıklayınız...

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
e********* :

CRP. 11 çıktı


Cevap:

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.


e************** :

Merhaba. Uzun süredir belimde ve sol bacağımda dayanılmaz ve hareket ettirmeyen bir ağrı var. Tüm MR sonuçları, röntgen sonuçları tertemiz çıktı. Fakat CRP testim 15.5 çıktı. Bu sonuç normalin çok mu üstündedir? Ne gibi bir rahatsızlığın belirtisidir?


Cevap:

Biraz yüksek, inflamatuar bir hastalık olabilir, romatolojiye başvurmanızı öneririz..

d********** :

CRP sonucum



0-5



<3.36 normal mi?


Cevap:

Sonucunuz normaldir..

h*********** :

annem 50 yasında ayaklarındaki agrılar icin fizik tedaviye gitti doktor seker hastalıgı oldugu icin kan tahlili yapılmasını istemis .sonuçları crp 0,468 h referans 0-0,4 lym 20,1 L referans 30-36 eos H6,9 H referans 0-6 bilgilendirseniz sevinirim


Cevap:

Sonuçlarınızda ciddi bir problem görünmüyor ancak şeker hastalığı ile ilgili bir tetkik yazdıklarınız içinde bulunmamaktadır..

?