Kolesterol Kontrolü

Yayın Tarihi : 2019/02/15 17:38 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 15:16 •

Yüksek kolesterol ve  trigliseritin vücudunuza olan etkisi nelerdir? Bu yazımızda bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kolesterol Kontrolü

Yüksek Trigliserit’in Vücudunuza Etkisi Nedir?

Trigliserit seviyeniz çok yüksek olduğu zaman, bu durumun belirtileri olmayabilir. Bu durum kalp krizi veya felç geçirme riskini dört kata kadar arttıran sessiz bir problem olarak nitelendirilir.

Basit bir kan testi yaptırarak trigliserit seviyenizi kontrol ettirebilirsiniz. Eğer değerleriniz çok yükilişkie, çoğunlukla günlük alışkanlıklarınızı değiştirerek bu durumu kontrol altına alabilirsiniz.

Trigliserit seviyenizin yüksek olduğunu hali hazırda biliyorsanız, şu anda yapacağınız şeylerle hayatınızı kurtarabilirsiniz.

Trigliserit ve Kan Şekeri

Trigliserit seviyenizin yüksek olması, vücudunuzun insüline dirençli olduğunun bir işareti olabilir. Bu, vücudunuzun insülini(kan şekerini kontrol eden hormon) doğu şekilde kullanamadığı anlamına gelir.

İnsülin işini doğru yapamadığı zaman, glikoz hücrelerinize giremez. Bu durum an şekerinizi yükseltir ki bu da prediyabete ve sonunda tip 2 diyabete sebep olur.

Yüksek trigliserit değerleriyle birlikte diyabetinizin olması, kalp krizi veya diğer kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinizi arttırır.

Tedavi edilmeyen diyabet, sağlığınız için büyük bir tehdit unsurudur. Bu durumu iyi yönetebilmek için yediğiniz her şeyi kontrol etmeli, düzenli kan şekeri testi yaptırmalı, spor yapmalı, fazla kilolarınızdan kurtulmalı ve doktorunuzun önerileri dahilinde ilaç tedavisine başlamalısınız.

Birçok insan şeker hastası olduğunun farkında değil. Doktorunuz bu durumu kontrol etmeli ve diyabetinizi ve trigliserit seviyenizi kontrol almanıza yardımcı olmalıdır.

 Trigliserit ve Karaciğer

Trigliserit seviyenizin yüksek olması, karaciğerinizin yağlanmakta olduğuna dair bir ipucu olabilir. Kötü beslenme alışkanlıkları sadece kan dolaşımındaki yağı(trigliserit) arttırmaz aynı zamanda karaciğer de dahil olmak üzere vücutta yağ depolanmasına sebep olur. Karaciğer fonksiyon testlerindeki yükselmeler(ALT ve AST gibi) karaciğer yağlanmasının belirtileridir. Yağlı karaciğerin genellikle belirtileri olmaz fakat tedavi sürecine girilmezse kalıcı karaciğer hasarı veya siroz ile sonuçlanabilir.

Trigliserit ve Pankreas

Trigliserit seviyeniz “çok yükilişkie” -500 mg/dL- pankreasınızda iltihaplanma olma ihtimali oldukça yüksektir.

Pankreasın iltihaplanması (bu durum doktorlar tarafından pankreatit olarak adlandırılmıştır) kalıcı doku hasarına neden olabilir. Belirtileri, karın ağrısı olabilir ve bu ciddi bir problem olabilir.

Yüksek Trigliserit Seviyesinin Tedavisi

Trigliserit seviyeniz yükilişkie, tedavi sürecinde mutlaka sağlıklı beslenme ve spor olmalıdır. İşlenmiş ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak çok önemlidir. Bu beslenme alışkanlığı değişiminin tek başına trigliserit seviyesi üzerinde muazzam bir etkisi vardır. Buna ek olarak, omega-3 yağ asidi takviyesi almanız da doktorunuz tarafından önerilebilir.

Bugün başlayın. Trigliserit seviyenizi düşürmenize, kalp krizi veya felç riskini azaltmanıza, diyabete yakalanmamanıza ve bir karaciğer hastalığına veya pankreatite yakalanma riskini azaltmanıza yardımcı olacak sağlıklı yaşama geçmek için neler yapmanız gerektiğini doktorunuza veya başka bir sağlık personeline danışın.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?