Derin Ven Trombozu (DVT) (Venöz Tromboemboli) (VTE) Nedir?

Yayın Tarihi : 2020/05/26 16:19 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/26 16:44 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Derin ventrombozu, venöz tromboemboli damarlarda pıhtı oluşumuna bağlı tıkanıklık oluşturması sebebiyle insan hayatını tehdit eden önemli bir hastalıktır.Bu yazımızda nu hastalığın ne olduğu, nedenleri ve kimlerin risk altında olduğuna dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Derin Ven Trombozu (DVT) (Venöz Tromboemboli) (VTE) Nedir?

Derin Ven Trombozu -Venöz Tromboemboli Nedir?

Derin Ven Trombozu (DVT) sık karşılaşılan bir hastalıktır. Bu hastalık (Venöz Tromboemboli) (VTE) olarak da bilinir. Bacaklarda, derin venlerde pıhtı oluşumu ile birlikte görülür.Oluşan pıhtı büyük olabilir ve bu nedenle damarda  kan akışını da engelleyerek kimi zaman hayatı tehdit eden duurmlara yol açabilir.
Derin Ven Trombozunda hastada, bacak ağrısı, ciltte hassasiyet, şişlik ve  renk değişimi gibi belirtiler olabilir.DVT'a zamanında müdahale edilmediğinde ise pulmoner emboli gibi ölümcül olabilecek komplikasyonlara yol açabilir. Bu hastalığın erken teşhisi son derece önemlidir D-dimer testi ile hastalığa hızla tanı koyulur ve gereken tedavi yapılır.

Venöz tromboemboli (VTE) bir damardan başlayan kan pıhtısıdır.Kalp krizi ve inme gibi hastalıklardan sonra üçüncü sıklıkla görülen kalp hastalığıdır.

Derin ven trombozu (DVT) Derin ven trombozu, derin bir damarda, genellikle bacakta bir pıhtıdır. DVT bazen kolu veya diğer damarları etkileyip tıkayabilir.

Vücudumuzda oluşan DVT pıhtısı damar duvarından kurtulup akciğerlere gittiğinde ve daha sonra kan akışının bir kısmını veya tamamını bloke ettiğinde pulmoner emboli oluşur. Pulmoner emboli son derece ölümcül bir hastalıktır.

Venöz Tromboemboli (Derin Ven Trombozu (DVT)) Nedenleri Nedir?

Venöz tromboembolizm için en yaygın tetikleyiciler cerrahi, kanser, immobilizasyon (uzun süre hareketsiz kalmak) ve hastaneye yatıştır.Damarlarımızda kan akışını yavaşladığında bacaklarda derin ven trombozu oluşabilir. Kadınlarda hamilelik ve menopoz semptomları için ağızdan kontraseptif veya östrojen gibi hormonların kullanılması da tromboemboli oluşumunda rol oynayabilir.

Kimler Venöz Tromboemboli (Derin Ven Trombozu) (DVT) Yönünden Risk Altındadır?

Yaşlı insanlar,
Obez veya aşırı kilolu kişiler,
Kanserli veya diğer rahatsızlıkları olan kişiler (lupus gibi otoimmün bozukluklar dahil),
Kemik iliği hastalığı sebebiyle kanı normalden daha yoğun olan insanlar (çok fazla kan hücresi üretimine bağlı),
Genetik nedenler. 

Venöz tromboembolizm en çok 60 yaş ve üstü erişkinlerde görülür, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. VTE çocuklarda nadirdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?