Direkt Coombs Testi Nedir ? Direkt Coombs Neden İstenir ?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/03 22:30 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Direkt Coombs Testi (Direkt antiglobülin testi -DAT)  dolaşımdaki eritrositlere bağlı antikorları araştırır. Direkt Coombs testi çeşitli hastalıkların ayırıcı tanısında kullanılmaktadır.Direkt Coombs testi ile ilgili detaylı bilgileri ve neden istendiğine dair merak edilenleri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Direkt Coombs Testi Nedir ? Direkt Coombs Neden İstenir ?

Direkt Coombs Testi Nedir?

Direkt Coombs Testi  (Direkt antiglobülin testi -DAT)  dolaşımdaki i eritrositlere bağlı antikorları araştırır. Eritrositlerin yüzeyinde  antijen adı verilen yapılar mevcuttur. Eritrositler, üzerinde  A ve B antijenleri bulunur.İnsan kanı, bu antijenlerin varlığı veya yokluğuna göre gruplandırılır. Bir diğer önemli yüzey antijeni ise, D antijeni de denilen Rh faktörüdür. D antijeni  varlığına göre, kan gruplarının Rh pozitif olup olmadığı anlaşılır. D antijeni, eritrositlerin üzerindeyse kan grubu Rh (+) pozitif, değilse Rh (-) negatiftir. 

Direkt Coombs Testi İçin Hangi Numune Alınır?

Toplardamardan alınan kan örneğinden test yapılır.

Direkt Coombs Testi İçin Hazırlık Gerekir mi?

Hayır bir hazırlığa gerek yoktur.Aç karına kan alınmasına da gerek yoktur.

Direkt Coombs Testi Neden İstenir ? 

Direkt Coombs testi başlıca  bazı hastalıkların ayırıcı tanısında, kan uyuşmazlığı ve kan nakli sonrası iştenir.Aşağıda tahlilin neden ve hangi durumlarda istendiğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

1.Bazı otoimmün hastalıkların tanısında: Eritrosit antijenlerine karşı  antikorlar oluştuğunda tanı amaçlı istenir.
Otoimmün hastalıklarda, lenfoma ve kronik lenfositik lösemi ve benzeri başka hastalıklar da bu oto antikorları ortaya çıkabilir

2.Anne-bebek kan gruplarının uyuşmazlığının araştırılmasında: Bebeğe babasından, kalıtımsal olarak annesinin eritrositleri üzerinde bulunmayan antijenler geçebilir. Gebelikte veya bebeğin bazı hücrelerinin plasenta ayrılırken annenin kan dolaşımına geçtiği doğum olayı sırasında, annenin eritrositleri bebeğinin eritrositleri üzerindeki yabancı antijenlere maruz kalabilir. Anne bu yabancı eritrosit antijenlerine karşı antikorlar oluşturmaya başlayabilir.Bu durum genellikle ilk bebeği değil aksine daha sonraki bebeklerde annenin antikorlarının plasentayı geçtiği, bebeğin eritrositlerine yapışarak onları hemolize ettiği yeni doğanın hemolitik hastalığına neden olabilmektedir. Bebeğin kan örneğinde yapılan bir Direkt Coombs Testi (DAT testi) annenin antikorlarının bebeğin eritrositlerine bağlanıp bağlanmadığını belirleyecektir. 

3.Kan naklinden sonra: Özellikle birden çok defa  kan nakli olanlar daha çok sayıda eritrosit antijenlerine maruz kalacağından eritrositlere karşı antikorlar oluşturma ihtimalleri daha yüksektir. Direkt coombs testi ile  eritrosit antijenlerine karşı antikorlar oluşturup oluşturmadığı ve  bu antikorların nakledilen verici eritrositlere bağlanıp bağlanmadığını anlaşılacaktır.

4.Aşırı halsizlik, idrar renginin koyulaşması gibi hemolitik anemi hastalığını işaret eden semptomların varlığında

5.Tam kan sayımı tahlilinde, hemoglobin ve/veya hematokrit değerlerinde olağan dışı bir düşüklük görüldüğünde

6.Yeni doğan bebeklerde hemolitik bir hastalığı düşündüren durumların varlığında 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?