Anemi Hakkında Her Şey: Çeşitli Türleri, Nedenleri, Komplikasyonları ve Tedavileri

Yayın Tarihi : 2019/02/12 20:48 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 12:18 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Bu makalemizde, demir eksikliği anemisi, aplastik anemi, orak hücre anemisi, pernisiyöz anemi ve daha fazlası da dahil olmak üzere farklı anemilerin nedenlerini ve tedavilerini incelenmektedir.

Anemi Hakkında Her Şey: Çeşitli Türleri, Nedenleri, Komplikasyonları ve Tedavileri

Anemi'nin Tanımı: Anemi nedir?

Anemi, kırmızı kan hücresi sayımı veya hemoglobin normalden daha az olduğunda gelişen bir durumdur.

En yaygın kan bozukluğu olarak, anemi genellikle yorgun ve zayıf olmakla ilişkilidir. Bunun nedeni, kansızlığın vücudunuzda sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin bulunmaması durumunda ortaya çıkmasıdır. Kırmızı kan hücreleri vücudun dokularına oksijen taşır.

Çeşitli Anemi Türleri

Demir eksikliği anemisine (en yaygın tip) ek olarak, aplastik anemi, orak hücreli anemi, pernisiyöz anemi ve kronik hastalık anemisi vardır. Anemi tedavisi, anemi nedeninin yanı sıra türüne göre belirlenir.

Aneminin nedenleri nelerdir?

Her anemi türü farklı bir şeyden kaynaklanır ve her biri hafiften şiddetliye doğru gitmektedir. Kırmızı kan hücreleri bu durumda merkezi bir rol oynamaktadır.

Beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşırken ve trombositler kan pıhtısına yardımcı olurken, kırmızı kan hücreleri vücudunuz boyunca oksijen taşır.

Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan demir açısından zengin bir proteindir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin akciğerlerinizden oksijen almasını ve vücudunuzdaki yerlere taşımasını mümkün kılan şeydir. Hemoglobin ayrıca vücudunuzun farklı bölgelerinden karbondioksit alır ve akciğerlerinize getirir, böylece akciğerleriniz nefes verdiğinizde ondan kurtulabilir.

Büyük kemiklerinizdeki kemik iliğiniz kırmızı kan hücrelerini üretir. Bununla birlikte, B12 vitamini, folik asit ve gıdalardan aldığımız diğer besin maddeleri hemoglobin ve kırmızı kan hücreleri üretmek için gereklidir.

Bu vitamin ve besin maddelerinden yoksun kalırsanız, anemik (kansız) olabilirsiniz.

Yeterli kırmızı kan hücrelerine sahip olmamanın yanı sıra, vücudunuz kırmızı kan hücrelerinden kurtulursa veya kanamanız durumunda, vücudunuz kırmızı kan hücrelerini değiştirilebileceğinden daha hızlı kaybederse anemik (kansız) olabilirsiniz.

 

Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?