Diş Eti Kanamasına Dikkat!

Yayın Tarihi : 2015/09/11 13:50 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/27 11:26 •

Dişlerin fırçalanması sırasında veya yemek yerken diş etinin kanaması göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.

Diş Eti Kanamasına Dikkat!

Dişlerin fırçalanması sırasında veya yemek yerken diş etinin kanaması göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Diş eti kanaması çoğunlukla ağız ve diş sağlığının zayıflaması veya vitamin eksikliğini işaret eder. Kanama olması halinde gerekli tahliller yaptırılmalıdır.

Diş Eti Kanaması

Dişler; yaklaşık 80 ton ağırlığında basınca dayanabilen, kökleri diş etinde gömülü, çene kemiğine dayanan yapılardır. Bu yapılar bu kadar sağlamken; basit bir yemekte kırılmasının, çürükler meydana gelmesinin neredeyse yani genetik bir sebebi yoksa, en büyük sebebi yanlış beslenmek ve yanlış temizlenmektir.

Diş eti kanaması, sağlıklı dişlerde beklenmeyen bir durumdur. Ancak dişlerde, dışarıdan bakıldığında görülmeyen hastalıklar, iç sistemde diş etlerinde tahribatlara sebep olur. Bu tahribatlar da normalde ilişkien ton ağırlığa dayanabilen dişlerin, en ufak bir basınçla kanamasına sebep olur. Bu sebeple özellikle yemek yerken meydana gelen diş eti kanamaları önemsenmeli ve diş doktoruna gidilmelidir.

Diş eti kanaması sadece diş fırçalama esnasında da olabilir. Bunun sebebi; dişte yıpranma olabileceği gibi, diş etinde meydana gelen bir hasardan kaynaklı da olabilir. Örneğin kişinin yediği sert bir ekmek damağına veya diş etine batmış, dolayısıyla fırça darbesiyle tetiklenmiş olabilir. Bu durumda diş etleri kanar. Ancak bu kan, hiç bir yaralanma olmamasına rağmen geliyorsa, o zaman dişlere baktırmak faydalı olacaktır. Dişlerde, köke yakın alanlarda hasar meydana gelmesi, bu kanamaların sebebi olabilir ve giderilmediğinde diş kayıplarına dahi sebep olabilir.

Diş eti kanaması vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklanabilir. Vitamin ve mineraller vücutta yapıcı onarıcı pek çok fonksiyonu yürütürler. Görme, sindirme, dolaşım gibi pek çok sistemin sağlıklı işleyişi bu monomerler sayesinde gerçekleşir. Bunların eksiklikliğinde ise, direk hayati fonksiyonlar durmaz ancak, pek çok sistem sekteye uğrar. Bunlardan bazıları; saç dökülmeleri, tırnaklarda beyaz lekeler ve tırnak kırılmaları, deride solgunluk, kanın geç pıhtılaşması gibi durumlardır. Diş eti kanamaları da buna dahildir. Diş etleri; vitamin ve mineral eksikliğinde kolay kanar, kanaması geç durur ve diş diplerinde sızlamalar meydana gelir.

Bu sebeple dişe doğru bakım yapmanın yanında, sağlıklı beslenmek de diş eti sağlığında son derece önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?