Virüs Nedir? Cansız Ortamda Nasıl Bulunur?

Yayın Tarihi : 2016/03/18 12:55 • Güncelleme Tarihi : 2021/01/01 07:40 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Korona Virüsle birlikte, insan hayatında çok şey değişti. Bunun bir başka bakış açısı da, insanlar pek çok tıp terimini öğrendi ve günlük hayatta kullanır oldu.
Virüs Nedir? Cansız Ortamda Nasıl Bulunur?

Korona Virüsle birlikte, insan hayatında çok şey değişti. Bunun bir başka bakış açısı da, insanlar pek çok tıp terimini öğrendi ve günlük hayatta kullanır oldu. Virüs de bu tabirlerden biri. Ancak toplumda virüs, sadece hastalık yapıcı etken olarak tanımlanmakta. Peki nedir bu virüs adı verilen yapılar?

Virüs Nedir?

Virüs, DNA veya RNA genetik materyali taşıyan ancak canlı bir doku olmaksızın kendini çoğalamayan biyolojik yapıdır. Bu sebeple, kendi başlarına varlıklarını devam ettiremezler. Etkinliklerini sürdürebilmeleri için canlı bir dokuya ihtiyaç duyarlar ki; bu canlı hücreler, konak hücre olarak nitelendirilir. Konak hücre üzerinde virüs, konduğu kişinin DNA sını yani genetik materyalini kullanarak çoğalır ve yayılır. Çoğu virüs insan da dahil diğer canlı organizmalarda ciddi hastalıklara neden olurlar. 

Ne canlı ne de cansız olarak nitelendirilen bu biyolojik yapılar, insanlar arasında kolaylıkla bulaşabilir. Grip virüsü en sık rastlanan virüsler arasında yer alır. Viral ilaçlar geliştirilmişse de pek çok virütik hastalığın tedavisi bulunmamaktadır. 

Virüs Cansız Ortamda Gezer mi?

Virüslerin etkin olabilmeleri için canlı vücuduna olan ihtiyacından bahsettik. Peki bu virüsler, cansız ortamda etkin olamıyorsa, yüzeylerden bu hastalıklar nasıl kapılır?

Özellikle korona virüs dolayısıyla çok da bilinmeyen virüsün bu yönü, insanlar tarafından merak konusu olmuştur. Evet, virüsler aktif olabilmek için canlı bir vücuda ihtiyaç duyarlar. Ancak, cansız ortamda da bir süre kendilerini korumaya alıp, yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmeden. Öylece bir canlı konak hücrenin gelmesini beklerler. Tıpkı buzluğa konulan bir besinin bozulmaması ve buzluktan çıkarldıktan sonra normal fonksiyonuna devam etmesi, taze olarak tüketilebilmesi gibidir. 

Cansız ortama bulaşan virüs, konak hücre gelene kadar bekler. Geldiği anda da o konakta hastalık fonksiyonunu gerçekleştirir. Bu sebeple insanlarla kurulan temasın yanında, yüzeylerle kurulan temasa da dikkat edilmelidir.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?