Domuz Gribi Nedir,Domuz Gribi Tahlilleri
Domuz Gribi Nedir?
Özellikle Meksika’da domuz gribine bağlı ölümlerin rapor edilmesiyle birdenbire popüler olan bir grip türüdür.
Domuzlarda hastalığa yol açan bir mikrorganizma olan influenza tip A virusunun insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığı domuz gribi olarak tanımlanabilir.
Söz konusu virüs şimdiye kadar insanlarda hastalığa yol açmamakta, sadece domuzlarda görülmekteydi.
Ancak mikroorganizmanın yapısındaki değişime bağlı olarak ortaya virüsün yeni bir formu
(influenza tip A H1N1) çıkmıştır.Bu virüs solunum yolu ile özellikle yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana bulaşabilmektedir. Domuz etinin yenmesiyle insana hastalığın bulaşması mümkün değildir.
Domuz Gribinin Kış Aylarında Görülen Mevsimsel Gripten (mevsimsel influenza) farkı var mıdır?
H1N1, kış aylarında görülen grip etkeni ile benzer özelliklere sahiptir. Gribin bulaşma yolu ve belirtileri de benzerdir.
Ancak domuz gribinde virus, insanları, kuşları ve domuzları etkileyen bir genetik özelliğe sahiptir.
Domuzlarda Hastalık En Sık Ne Zaman Görülmektedir?
Domuzlar arasında salgınlar bütün yıl boyunca görülmekle birlikte, hastalığın ılıman iklimlerde sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artmaktadır.
Domuz Gribinin İnsan Sağlığına Zararlı Etkileri Nelerdir?
İnsanlar arasında domuz gribi enfeksiyonu, tek vaka olarak veya salgınlar halinde görülebilir. Klinik belirtileri gribe (mevsimsel influenzaya) benzerdir.
Başlıca belirtileri ise ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik şeklindedir.
Bildirilen bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken bazıları ise ölümle sonuçlanabilmektedir.
İnsan Domuz Gribi Virüsü Nasıl Bulaşır?
İnsanlar domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan almaktadır. Ayrıca şu anki salgında insandan insana bulaşmanın olduğu düşünülmektedir.
İnsandan insana bulaşmada yakın temas,hapşırma ve hastalığı taşıyanlarla aynı ortamda bulunma gibi faktörler rol oynamaktadır.
Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?
Domuz gribi bildiğimiz mevsimsel girbe benzer belirtilerle seyretmektedir.
En sık görülen belirtiler ise; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrısı, yorgunluk, kırgınlık, baş ağrısı, üşüme, kusma ve ishaldir.
Ciddi ve ağır vakalarda zatüre, solunum yetmezliği ve bazen de ölüm görülebilmektedir. Hastalık özellikle genç ve orta yaş grubunu tutmaktadır.
Domuz Gribi Tanısı ve Domuz Gribi Tahlilleri
Hastalığa ait belirtilerin ortaya çıkmasını takiben 24 ile 72 saat sonra burun ve ağızdan alınan sekresyonlardan virolojik incelemeler yapılması ve kanda virus araştırılması ile tanı koyulur.
Tahliller mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır.
Domuz Gribi Tanısında Kullanılan Tahliller 3 ana başlıkta incelenmektedir:
- Hızlı Antijen Testleri: Domuz Gribi etkeni olan İnfluenza A viruslarını tespit etmeye yönelik hızlı antijen testlerinin duyarlılıkları düşüktür ve yanlış negatif sonuç verebilir. Ayrıca bu tahlille mevsimsel influenza A ile swine influenza ayrımı yapılamadığından ileri tetkiklere ihtiyaç duyulur.En sık kullanılan tahlil yöntemidir.10 dakika içinde sonuç vermektedir.
- PCR Testleri(Polimeraz Zincir Reaksiyonu Tahlili): Bu testler H1N1 virusunü güvenle tespit edebilmektedir. Genellikle hızlı testleri doğrulamak için ileri laboratuvarlarda uygulanmaktadır.
- Virus İzolasyonu:Domuz gribine neden olan İnfluenza A H1N1 virusunun doğrulamak için virus izolasyonu ve en azından genomun kismi sekanslaması yapılmalıdır.
Domuz eti ve domuz ürünlerini yemek güvenli midir?
Domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına dair bilimsel bir veri yoktur.Ayrıca virüs 70 º C derecede ısıtılınca ölmektedir.
Domuz Gribinden Nasıl Korunmalıyız?
Özel bir korunma yolu yoktur.Bu virüse karşı da mevsimsel gripten korunmak için yapılması gerekenlere benzer önlemler alınmalıdır.
En etkili önlem el yıkamadır.Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burun tek kullanımlık mendil ile kapatılmalıdır..
Özellikle hapşırma yada öksürme sonrasında eller sabunlu suyla yıkanmalıdır.El yıkama sıklığı arttırılmalıdır.
Hasta kişilerle temastan kaçınmalıdır.
Bol sıvı gıda tüketilmesi,vitamin alınması dinlenme ve düzenli beslenmeye dikkat edilmesi önerilmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.