Kan Sayımı (Hemogram)Testi ile ilgili sorulan sorular

25.07.2018 10:53 | Güncelleme: 21.03.2020 01:46
Hemogram testi tıp uygulamalarında en çok istenen kan tahlilidir.
Kan Sayımı (Hemogram)Testi ile ilgili sorulan sorular
A

Hemogram testi tıp uygulamalarında en çok istenen kan tahlilidir.
Hastaneye veya sağlık merkezine başvuran hemen her hastadan istenenir. Hemogram testinde başta hemoglobin (hgb), hematokrit ( hct), lökosit (WBC), eritrosit ( rbc), tormbosit (plt) olmak üzere bir çok parametre bulunmaktadır.Kan saımı olarak da bilinen hemogram da bir çok test parametresi bulunmaktadır.Bu parametrelerden herhangi birinin düşük yada yüksek olması durumunda ilgili uzman hekim tahlil sonucunu hızla yorumlayarak hastaya bilgi vermelidir.
Gerek görülen durumlarda periferik yayma, pıhtılaşma testleri, koagulasyon testleri, CRP, RF, ASO , SEDİMANTASYON gibi temel kan testleri ile de ileri tahliller yapılabilmektedir.

Hemogram diğer adıyla da tam kan sayımı testine  dair sorulmuş sorulara Tahlil.com’un verdiği cevapları aşağıdaki bağlantılarda bulabilir, dilerseniz de sorunuzu ilgili konunun altına sorabilirsiniz.

 

Hemogram Kan Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamı Nedir?

Lökosit (wbc) Nedir? WBC yüksekşiği ve düşüklüğü

Eritrosit (rbc) Nedir?

RDW yüksekliği nedir?

PLT ( Trombosit) Testi Nedir?

Lenfosit testi nedir?

Monosit testi nedir?

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

esra.eser1538 | 19.07.2018 06:09

hastam 10 yaş erkek kan sonuçlarında sorun varmı?
WBC:15 (3,4-9,5
RDW:15,2 (12-14
PLT:577 (150-450
BA%3,0 (0-1
NE#8,8 (1,5-8,5
MO#1,0 (0-0,8
BA#0,4 (0-0,2
FERRİTİN 12,6 (23,9-336,2
TRİGLİSERİT 336 (0-150
TOTAL BİLİRUBİN 0,10 (0,3-1,2
LDH 399 (110-295
KREATİNİN 0,49 (0,5-1,2
AMİLAZ 149 (28-100

Tahlil.Com | 28.08.2018 12:55
Gripal bir enfeksiyon geçiriyor olabilir, muayene ile karar verilmesi gereklidir, ayrıca trigliserit düzeyi yüksek öncelikle 12 saatlik açlıktan sonra değerini kontrol ettirmenizi öneririz..
levsaki | 20.04.2015 08:49

WBC 9,87 4-10
RBC 5,49 4,7-6,1
HCT 51,2 42-52
HGB 16,4 14-18
MCV 93,2 80-95
MCH 30,0 27-34
MCHC 32,1 32-36
PLT 374 130-400
RDW-CV 13,8 11-16
NE% 47,1 L 50-70
NE# 4,66 1,8-8
LY% 44,0 H 20-40
LY#4,34 1-4,8
PCT 0377 H 0,108-0,282
PDW 16,4 15-17
MPV 10,1 6,5-12
PDW-SD 11,7

Tahlil.Com | 20.04.2015 11:31

Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  tam kan sayımı olarak de bilinen hemogram testi parametrelerden sadece bir kaçı.Ancak sadece bu değerler tek başına fazla bir fikir vermez.
Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir,
Kan sayımı sonrası diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



burcubagiran | 31.03.2015 10:26

merhabalar
benim sıkça ateşim 39,7 çıkıyor ve halsizlik yanı sıra eklem ağrıları çekmekteyim.Bu sebeple dahiliye doktoruna gittim ve sonuçlar
LYM YÜZDE OLARAK 59 ÇIKTI normal aralık 20-45 miş ve mono yüzde 0,3 gran 34 MCV 80 MCH 25,9 diğerleri normal değerde sonuçlar neyin belirtisi.ACİL

Tahlil.Com | 02.04.2015 11:56

Bizlere sormuş olduğunuz tahlil sonuçları  hemogram  diğer adıyla da kan sayımı testinde yer alan parametrelerden sadece birkaçı.
Kan sayımı tahlilinin ekibimizce sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte yorumlamak yararlı olacaktır. 

Test raporunuzda yer alan diğer hemogram parametrelerinde bir  sapma sorun yoksa, kan sayımı sonuçlarınızda kayda değer bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?


gizli | 31.03.2015 08:24

Ayın 20snde adet oldm 7gün sürdü dün lavoboya qittm siyahmsı bi kanama qelmiş son 4,5gündürde tansiyonm sürekli düşük hep 9-6çıkıyo baş dönmem ve mide bulantılarım çok oluyo kendimi çok halsiz hissediyorum doktora qitmeyede korkuyorm bu durumlar herhangi bi hastalığın belirtileri olabilir mi ?

Tahlil.Com | 31.03.2015 05:00
Bu durumda öncelikle kadın doğum doktoruna muayene olup tahlil de yaptırmanız uygun olacaktır.
orkunsahin1984 | 04.03.2015 03:12

3YAŞINDAKİOĞLUMUN KAN DEĞERLRİ
Demir (FE) 141 ٨ ug/dL 50 120
Demir Bağlama Kapasitesi(UIBC) 279 ug/dL 155 355
Demir Bağlama Kapasitesi(Total)420 ٨ ug/dL 100 400
LYM 4 ٨ x10^3/uL 0.6 3.4 02/03/2015
HGB 13.1 ٧ gr/dL 14.1 18.1 02/03/2015
HCT 38.6 ٧ % 43.3 53.7 02/03/2015
MCV 78.5 ٧ fL 80.0 97.0 02/03/2015
MCH 26.7 ٧ pg 27.0 31.2 02/03/2015

Tahlil.Com | 09.03.2015 05:41
Çok hafif de olsa kansızlık bulguları gözleniyor.
a__halimoglu | 02.03.2015 07:20

Bilirubin direk 0.382
Ldh 121
Anti hbs 38.71
Hct 50.5
Eos# 0.46
Mon% 3.1
Lym# 3.47
Yaşım 22 ilginiz için tşkler

Tahlil.Com | 03.03.2015 12:44

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



oksuz_sukran | 02.03.2015 02:04

WBC:10,43 HGB15,9
NEUT%76,2 HCT 47,0
NEUT#7,95 MCV 93,2
EO#0,03 MCH 31,4
EO%0,3 MCHC 33,7
BASO#0,03 RDW.CV 13.4
BASO%0,3 PLT 292
LYMPH#1,69

Tahlil.Com | 02.03.2015 05:47

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

aaysen_cinlar | 25.02.2015 02:52

Karın ağrısı az mide bulantısı ile kan tahlili oldu grip olmuşsun dendi.yorumlar misiniz
WBC 10.9 / 3.0-12.0
Ne% 86.3/35-80
Ne#9.4/1.1_9.6
Lym%9.9/15_30
Lym#1.1/0.5-6.0
Mono%3.2/2-12
Mono#0.4/0.1-1.4
Eos%0.3/0-6
Eos#0/0-0.4
Baso%0.3/0-2
Baso#0/0.0-0.3
Rbc 4.8/3.2-6
Aso248/0-200
Beta-hcg1.71/0.5-5.0

Tahlil.Com | 25.02.2015 06:28

Tahlillerinizi inceledik, gebelik yok ayrıca sonuçlarınız normal.Test sonuçlarınızda bir sorun görülmüyor.

42ozan34 | 24.02.2015 03:04

yaşım 39
CRP 51.81
LÖKOSİT 14.5
MCV 80.5
MONO 1.91
MONO% 13.2
NEU 8.84

Tahlil.Com | 24.02.2015 03:31

Kan sayım testi, diğer adıyla da hemogram testi sonucuna göre WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır. 
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.



evrimnilsu.2009 | 18.02.2015 07:57

KIZIM 6 YAŞINDA Lymph% 47( 20_40) MONO% 7.2(0-11) BASO% 0.6(0_2.5) NEU% 43.3(45_70)
HGB 10.9(12_16) HCT 33.3(36_48 ) MCV 68( 82_96 ) MCH 22.2(27_34 )
RBC 4.9(3.5_5.5) MCHC 32.7(32_36) RDW 17.7(11.5_19) PLT 253(140-450)
MPV10.1(7_13) PDW 19.8(15_20) PCT 0.256(0.100_0.400) WBC 7.8(4_10)

Tahlil.Com | 19.02.2015 07:25

Kızınıza ait, Tahlil.com'a göndermiş olduğunun kan sayımı ( hemogram) sonuçlarında anemi bir diğer adıyla da kansızlık bulguları var.
Bu yönde bir tedavi olmalı kızınız.
Ayrıca kansızlık araştırılması amacıyla da bir takım ilave tahlillere de ihtiyaç olabilir.
Kansızlık ve tanı yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu konuda benzer sorular ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:


Kansızlık ( anemi ) nedir? Anemi  tanısı nasıl koyulur, anemi hakkında sorulmuş soru ve Tahlil.com uzmanlarının cevapları

DAHA FAZLA GÖSTER
Hemogram Testi Hangi Hastalık Tanılarında Kullanılır?
Hemogram testi yani kan sayımı tüm dünyada en yaygın uygulanan kan tahlilidir.Nir çok hasylığın tanı ve takibinde söz sahibidir.
Hepatit C Tanısında Hangi Testler Yapılır?
Hepatiti C tanısı için mikrobiyoloji laboratuvarlarında virüse karşı oluşan antikorların araştırılması yönünden tahliller yapılmaktadır.Bu tahliller Makro ve Mikro ELİSA yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır.
Hepatit C Tanısı,Tedavi ve Takibinde Hangi Tahliller Uygulanır?
Hepatit C enfeksiyonu tanısı, tedavisi ve Hepatit C hastalarının takipleri sürecinde çeşitli tahlillerden yararlanılmaktadır. Bu tahlillerin sonuçlarının değerlendirmesiyle birlikte doktorlar Hepatit…
LH Testi Hangi Nedenle Yapılır?
LH testi hastada hipofiz bezinin analizi için,  kısırlık, cinsel bezlerin yetmezliği, ergenlik sorunları, hipofiz tümörü, düzensiz adet kanaması, yumurtalık ve testislerin hastalıkları, erken yada geç…
Kadınlarda LH Yüksekliği Nedir? LH Hormonu Neden Yükselir?
LH hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur.Kadın üreme sisteminde önemli bir görevi vardır.Kadınlarda LH yüksekliği normal değildir. Bazı hastalıklarda LH yüksekliği görülebildiği gibi menopoz sonrası…
FSH Yüksekliği: FSH Yüksekliği Gebeliği Önler mi?
Kadında FSH hormonu beyinde hipofizden salgılanır ve yumurtalıklardaki folikülleri uyarıcı etkisi vardır.FSH salgısı kadınlarda yüksek değerlere çıktığında bu durum doğurganlığı olumsuz yönde etkileyecektir.Çocuk…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com