Tahlil Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/09/12 21:23 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/05 09:56 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Tıbbi tanı amacıyla yapılan analiz yöntemlerine tahlil denir. Tahliller doğru amaçla istenip uygun çalışma koşullarında yapıldığında kuşkusuz hastalığın tanı ve tedavisinde görevli doktora önemli bilgiler verecektir.
Tahlil çeşitleri; kan tahlili, idrar tahlili, mikroskopi tahlili, radyoloji tahlili, patoloji tahlili, kardiyolojik tahliller ve genetik tahliller olarak sınıflanabilir.

Tahlil Nedir?

Tahlil Nedir?

Tıbbi tanı amacıyla yapılan analiz yöntemlerine tahlil denir.Kan ve idrar tahlil için en çok örnek alınan numunelerdir.Tahlil için alınan numuneler tıp laboratuvarlarında analiz edilerek doktorların anlayacağı dilden rapor edilir. Tıpta birçok tahlil çeşidi uygulanmaktadır.
Aşağıda sıkça kullanılan başlıca tahlil yöntemleri sıralanmıştır.

Tahlil Çeşitleri

Doktorlar şüphelendikleri hastalıklara göre farklı tahliller isteyebilir.

Kan tahlili

(Genel olarak 12 saat açlıkta alınan tahlillerdir) Hematoloji,Hormon,Rutin Biyokimya ve ELİSA tahlilleri başlıcalarıdır. Doktorların en çok istediği tahlillerin başında kan tahlilleri gelir.Kan tahlilleri ile başta kansızlık, çeşitli enfeksiyonlar, şeker ve böbrek hastalığı, hamilelik, bazı kanserler, bağışıklık sistemi hastalıkları ve hormon hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunur.
Detaylı bilgi için;

İdrar Tahlili

İdrarda yapılan biyokimyasal ve mikrobiyolojik tahlillerdir.Başlıcaları Tam İdrar Tahlili(TİT), İdrar Kültürü ve 24 saatlik idrarla tapılan mikrobiyolojik ve biyokimyasal tahlillerdir. İdrar tahlilleri çoğumlukla idrar yollarında enfeksiyon ve taş şüphesinde istenir. Gebelik tanısında kullanılan ve idrarda Beta HCG hormonunu saptayıp gebelik varlığını ortaya koyan gevelik testleri de bulunmaktadır. İdrar tahlili birçok hastalık hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bu nedenle doktorlar hastalıkların tanı, takip ve tedavisi amacıyla sıklıkla hastalarından idrar  tahlili isterler.
İdrar tahlili için çok daha detaylı bilgi için tıklayınız

Mikroskopi Tahlilleri

İdrar, Sperm ve Gaita’dan yapılan mikroskopik tahlillerdir. Bu tahlillerin yapılmasındaki temel amaç vücudumuzda çeşitli enfeksiyon hastalıklarına etken olabilecek mikroorganizmaları gözlemlemek, mikroskopi ile incelenen örnekte kan hücrelerini araştırmak veya ilgili vücut sıvısı veya vücudumuzdan alınan herhangi bir örneğin mikroskopik analizini yapmaktır.Mikroskopik inceleme öncesi kimi zaman incelenecek örnek boyanmayıp lam ve lamel arasında koyulup mikroskopta direkt olarak incelenir.Işık mikroskopunda yapılan direkt incelemeler çoğunluka 40 lık veya 10 luk büyütme ile incelenir.
İncelenecek örneğin usülüne göre boyanarak inceleneceği mikroskopik incelemeler de vardır.Alınan örneğin boyanması için çeşitli boya türleri kullanılabilir.Metilen mavisi, gram boyama, giemsa boyama başlıcalarıdır.
Periferik yayma testinde de boya olarak May-Grünwald-Giemsa kullanılır.
Bu incelemeler mikroskopta100 lük büyütme ile incelenir.

Radyolojik Tahliller

Ultrason,MR,Bilgisayarlı Tomografi,PET ve Direkt Grafiler başlıca yöntemlerdir. Bu tahliller görüntüleme tahlili olarak bilinir.Radyoloji bölümlerinde radyoloji uzmanları ve teknisyenleri tarafından yapılmaktadır. Özellikle vücutta şüpheli kitle, taş, fıtık, nfeksiyon veya kanser şüphesinde sıklıkla tercih edilmekte olan tahlilleridir.

Patoloji Tahlilleri

Özellikle biyopsi sonrası kanser tanısında kullanılan tahlillerdir. Bu tahliller paroloji laboratuvarlarında yapılıp patoloji uzmanları tarafından yorumlanmaktadır.
Detaylı bilgi için; 

Kardiyolojik Tahliller

Eko, EKG, Eforlu EKG, Anjiografi. başlıca tahlillerdir. Bu tahliler ile kalp kapakçıklarında ve kalbin anatomisindeki bozukluk ve malfarmasyonlar anlaşılır.Aynı zamanda koroner arter hastalıklarının tanısında kullanılan anjiografi ile kalp damarlarındaki tıkanıklık ve daralmalar anlaşılmaktadır. Kalpte ritm bozuklukları, kalp yetmezliği, kalp büyümesi gibi hastalıkların tanısında da bu tahliller sıklıkla kullanılmaktadır. Kalp hastalıklkarının tanısı ve kalp hastalığı riski araştırılmasında kullanılan bir dizi tahlil daha bulunmaktadır.Bu tahliller de kardiyak panel tahlili olarak bilinir.Kardiyak Panel hakkında detaylı bilgi için tıklayınız...

Genetik Tahliller

Genetik tahliller genetik laboratuvarlarında bu konuda uzmanlaşmış profesyonel bir ekip tarafından yapılmaktadır.Riskli doğumların araştırılması, akraba evliliklerin kontrolü, bazı kromozal hastalıkların teşhisi (Down Sendromu gibi), babalık testleri farklı alanlarda genetik tahlilleri kullanılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
p************** :

Merhaba genem anestezi ile yapilan kil donmesi ameliyatindan once elisa testi yspiliyor mu? Bilgilendiriseniz sevinirim.


Cevap:

Evet genellikle yapılır..

b****** :

Merhaba, yakın zamanda Hepatit Testi yaptırdım (Sonuçlarım aşağıdaki gibidir. Hepatit A virüsünü daha önceden alıp, Hepatit A geçirdiğimi gösterir miBana ne demek olduğunu anlatabilirseniz sevinirim.HBs Ag (Makro-Elisa) 0.26 S/CO Nonreactive, Anti HBs (Makro-Elisa) 022 mIU/mL Nonreactive, Anti HCV (Makro-Elisa) 0.08 S/CO Nonreactive, (Makro- Anti HAV IgM (Makro-Elisa) 0.32 neg< 0,80 Nonreactive,anti HBC ıgm 0.06 S/CO Nonreactive


Cevap:

Bu sonuçlar şu anda HEPATİT A dahil ,herhengi bir hepatit enfeksiyonu geçirmediğinizi gösteriyor.Yani sorun yok

******* ******* :

tahlilin baska anlamı yokmu


Cevap:

Analiz ve tetkik de kullanılabilir

******* ******* :

Tahlil bilgileri güzel sınıflandırılmış.İşime yaradı ödevim için.


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?