Hemoglobin A1c Testi Nedir? Normal Değerleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2020/02/10 13:44 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/02 11:26 •

Merhabalar, bu yazımızda Hemoglobin A1c testine dair bilgilere ulaşabilirsiniz Hemoglobin A1c testi nedir? Hemoglobin A1c Testi nornal değerleri nelerdir ,nasıl ölçülür? Yüksek ve düşük değerlerin anlamları nelerdir? Bu tür soruların cevaplarını yazımızın tamamını okuyarak bulabilirsiniz. İyi okumalar!

Hemoglobin A1c Testi Nedir? Normal Değerleri Nelerdir?

Hemoglobin A1c (HbA1c) Testi Nedir?

  • Genellikle HbA1c olarak kısaltılan Hemoglobin A1c , glikoza bağlı bir hemoglobin (oksijeni taşıyan bir kan pigmenti) formudur .
  • HbA1c düzeyi için kan testi rutin tip 1 ve tip 2 şeker hastalığı olan kişilere uygulanır.
  • Kan HbA1c seviyeleri diyabetin ne kadar iyi kontrol edildiğini yansıtır.
  • Hemoglobin A1c seviyesi için normal aralık% 6'dan azdır.
  • HbA1c ayrıca glikozile veya glikozile hemoglobin olarak da bilinir.
  • HbA1c düzeyleri son altı ila sekiz hafta içinde kan şekeri düzeylerini yansıtır ve günlük kan şekeri iniş ve çıkışlarını yansıtmaz.
  • Yüksek HbA1c düzeyleri normal aralıktaki seviyelerden daha düşük diyabet kontrolüne işaret eder.
  • HbA1c tipik olarak tip 1 veya tip 2 diyabet tedavi planının (ilaçlar, egzersiz veya diyet değişiklikleri dahil) ne kadar işe yaradığını belirlemek için ölçülür.

Hemoglobin A1c Nedir?

Hemoglobin, kanın kırmızı rengini veren oksijen taşıyan pigmenttir ve aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinde baskın proteindir. Hemoglobin'in yaklaşık% 90'ı hemoglobin A'dır (“A” yetişkin tipi anlamına gelir). Bir kimyasal bileşen hemoglobin A'ın% 92'sini oluşturmasına rağmen, hemoglobin A'nın yaklaşık% 8'i kimyasal olarak biraz farklı olan küçük bileşenlerden oluşur. Bu küçük bileşenler hemoglobin A1c, A1b, A1a1 ve A1a2 içerir. Hemoglobin A1c (HbA1c), glikozun bağlandığı hemoglobinin küçük bir bileşenidir. HbA1c bazen glikoz, glikozile hemoglobin veya glikohemoglobin olarak da adlandırılır.

Hemoglobin A1c Nasıl Ölçülür?

Hemoglobin A1c testi, hemoglobinin diğer bileşenlerindeki yüklerden farklı olan HbA1c molekülü üzerindeki kimyasal (elektriksel) yüke bağlıdır. HbA1c molekülünün boyutu da diğer bileşenlerden farklıdır. HbA1c, yüksek basınç (veya performans) sıvı kromatografisi (HPLC) adı verilen bir prosedürle kandaki diğer hemoglobin A bileşenlerinden yük ve boyut ile ayrılabilir. HPLC, karışımları özel sıvılara ekleyerek ve karışımı farklı bileşen moleküllerine ayıran bir malzeme ile doldurulmuş sütunlar aracılığıyla basınç altından geçirerek karışımları (örneğin kan)  çeşitli bileşenlerine ayırır.

HbA1c testi kan örneği ile yapılır. HbA1c, kan şekeri yoğunluğundaki kısa süreli dalgalanmalardan etkilenmediğinden, örneğin yemeklerden dolayı, HbA1c testi için yiyeceklerin ne zaman yendiği dikkate alınmadan kan alınabilir. Kan testi için aç kalmak gerekli değildir.

Hemoglobin A1c (HbA1c) Normal Değerleri Nedir?

Sağlıklı insanlarda, HbA1c seviyesi toplam hemoglobinin% 6'sından azdır. %6.5'lik bir seviye diyabetin mevcut olduğunu göstermektedir. Çalışmalar, HbA1c seviyesinin % 7'nin altında tutulması durumunda diyabet komplikasyonlarının gecikebileceğini veya önlenebileceğini göstermiştir. Diyabet tedavisinin, hipoglisemi atakları ( düşük kan şekeri seviyeleri) olmadan bireyin HbA1c seviyesini mümkün olduğunca normale (<% 6) yakın tutmaya yönlendirilmesi önerilir .

Normal ve Yüksek HbA1c Değerleri Çizelgesi

Tanı

A1C Düzeyi

 

Normal

%5.7'nin altında

Prediyabet

% 5.7 ila % 6.4

Diyabet

%6.5 veya daha yüksek

 Hemoglobin A1c Yüksek Değerleri (Yüksekliği) Nedir?

Daha önce de belirtildiği gibi, normal HbA1c seviyeleri %6'dan azdır, bu nedenle 6'nın üzerinde bir ölçüm yüksek kabul edilir. Tip 1 ve tip 2 diyabetli birçok kişi için amaç HbA1c düzeylerini %7'nin altında tutmaktır, çünkü düzeyleri %7'nin altında tutmak diyabet komplikasyonlarını geciktirdiği gösterilmiştir.

Birçok laboratuvar, her HbA1c sonucu ile hesaplanmış bir eAG (tahmini ortalama glikoz) rapor eder. Bu, HbA1c düzeylerinin ortalama kan şekeri düzeyiyle korelasyonudur . Örneğin, %7'lik bir HbA1c ölçümü 154 mg/dl eAG ölçümüne karşılık gelir.

Amerikan Diyabet Derneği, A1c seviyenizi ortalama kan şekeri seviyesine (http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/a1c/) dönüştürmenize yardımcı olacak bir hesap makinesine sahiptir.

Hemoglobin A1c Değerleri Ne Zaman Test Edilmelidir?

Rastgele açlık kan şekeri seviyelerine ek olarak, tip 1 ve tip 2 diyabetli kişilerin izlenmesinde HbA1c seviyeleri rutin olarak ölçülür (test edilir). HbA1c seviyeleri kan şekeri yoğunluğuna bağlıdır. Yani, kandaki glikoz yoğunluğu ne kadar yükilişkie, HbA1c seviyesi o kadar yüksektir. HbA1c düzeyleri kan şekeri yoğunluğundaki günlük dalgalanmalardan etkilenmez, ancak önceki altı ila sekiz hafta boyunca ortalama glikoz düzeylerini yansıtır. Bu nedenle, HbA1c kan şekeri seviyesinin yakın geçmişte (iki ila üç ay içinde) ne kadar iyi kontrol edildiğinin yararlı bir göstergesidir ve diyabetli kişilerde diyet, egzersiz ve ilaç tedavisinin kan şekeri üzerindeki etkilerini takip etmek için kullanılabilir.

 HbA1c Değeri Nasıl Düşürülür?

Aşağıdakiler, tip 1 veya tip 2 diyabet yönetim planınızı takiben HbA1c seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. .

  • Diyet değişiklikleri( daha az ama sağlıklı tüketmek),
  • Fiziksel aktivite ve düzenli egzersiz,
  • İlaçlar ( doktorunuzun kan şekerinizi düzene sokmak için önerdiği ilaçları kullanmak)

Normal veya sadece biraz yüksek HbA1c seviyesi, diyabetinizin iyi kontrol altında olduğunun bir göstergesidir. Tedavi planınızı uygulamanıza rağmen HbA1c seviyeniz yüksek kalırsa doktorunuz tedavi planınızı değiştirmenizi önerebilir.

Hemoglobin A1c Ölçümünde Sınırlamalar Nelerdir?

HbA1c kan şekeri yoğunluğundaki günlük dalgalanmalardan etkilenmediğinden, günlük kan şekeri yoğunluğunu takip etmek için kullanılamaz ve insülin dozlarının ayarlanması için kullanılmak üzere uygun değildir ayrıca, günlük hiperglisemiveya hipoglisemi varlığını veya yokluğunu tespit edemez.
HbA1c değerleri  bazı tıbbi koşullarda yanlış bir şekilde yükselebilir. Bu koşullar şunlardır

  • böbrek yetmezliği (üremi),
  • kronik aşırı alkol alımı,
  • hipertrigliseritmi.

HbA1c değerleri bazı tıbbi koşullarda yanlış bir şekilde düşebilir.

  • akut veya kronik kan kaybı,
  • orak hücre hastalığı,
  • talasemi

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?