Düşük Nedir? Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2015/06/17 08:10 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/14 11:52 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Bir hastalığı engellemek için öncelikle sebebinin doğru bilinmesi gerekir. Aynı durum tekrar eden düşük gebeliklerde de böyledir. Öncelikle sorunun kaynağına inilmeli ve doğru tedavi uygulanmalıdır.
Düşük Nedir? Neden Olur?

Gebeliğin 28. haftası dolmadan fetüsün anne vücudundan dışarı atılma durumudur. Düşüğü tetikleyen fiziksel ve hormonal pek çok neden olabilir. Hamilelik süreci kritik, düşük ihtimali olan anne adaylarının bu süreci doktorlarının gözetimi altında ve doktor tavsiyelerine uyarak geçirmeleri oldukça önemlidir.

Düşük Nedir?

Gebelikte, rahime tam tutunamayan veya çeşitli sebeplerle doğma olgunluğuna gelmemiş bebeğin, dışarı atılmasıdır. 

Düşük Nedenleri Nelerdir?

Düşük olma sebepleri;

Sperm veya yumurta kalitesizliğinden dolayı, dölün rahime tam tutunamamasından kaynaklanabilir.

Genetik olarak sağlıklı olmayan gebeliklerde düşme eğilimi vardır. Özellikle ilk 3 ayda düşen bebeklerde genetik hasar olduğu düşünülür.

Travmalarda bazen bebek düşüklerinde önemlidir. Ani kaza, ölüm haberi gibi meseleler, bebeğin düşmesine sebep olabilir.

Gebelik hormonları yeterince üretilmediğinde bebekler yeteri kadar gelişemez ve vücut gebeliği kabul etmez. Haliyle bebeği bir hastalık gibi algılar ve dışarı atmak ister. Buda düşüğe neden olur.

Bazende kadın rahim hastalıkları düşüğe sebep olur. Bebeğin geliştiği ortam olan rahim büyümezse bebek gelişemez ve düşükler meydana gelir.

Düşük Engellenebilir mi?

Bir hastalığı engellemek için öncelikle sebebinin doğru bilinmesi gerekir. Aynı durum tekrar eden düşük gebeliklerde de böyledir. Öncelikle sorunun kaynağına inilmeli ve doğru tedavi uygulanmalıdır.

Eğer sperm ve yumurta kaynaklı bir problem varsa bunun çözümü laboratuvar şartlarında bunları iyileştirmektir ki; aşılama, tüp bebek, mikoçip gibi tedaviler bu esasa dayanır ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilir.

Hormonal bir durum varsa gerekli hormonlar dışarıdan takviye olarak verilir.

Ancak genetik bir problemden dolayı düşükler gerçekleşiyorsa maalesef bunu engellemek çok zordur.

Teknolojinin gelişmesiyle pek çok hastalıkta olduğu gibi kısırlık tedavilerinde de ciddi yol kat edilmiştir. Bu sebeple tekrarlayan düşüklerde mutlaka uzmanlarca değerlendirilmeli ve uygun tedavi alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?