Dış Gebelikle İlgili Merak Edilenler

Yayın Tarihi : 2018/01/24 14:49 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/04 15:30 •
 Dış gebelik; döllenen yumurtanın rahim içine değil de, başka bölgelere yerleşmesidir.
Dış Gebelikle İlgili Merak Edilenler

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik; döllenen yumurtanın rahim içine değil de, başka bölgelere yerleşmesidir. Dış gebelikte oluşan döl, gerçek bir gebelik olmamasına rağmen, gerçek gebelik gibi davranır bu sebeple yanıltıcıdır.Dış gebelik normal ve sağlıklı bir gebelik değildir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik, normal gebelik gibi davranır. Yani; yapılan testler pozitif çıkar, adet gecikmesi yaşanır, bulantı, kusmalar görülür. Bu sebeple kişi bu belirtileri gördüğünde mutlaka doktor muayenesinden geçmelidir. Aksi takdirde dış gebelikteki döl büyüyebilir ve ansızın kanama yaparak kişinin hayatını riske atabilir.

Dış Gebelik Görülme Sıklığı Nasıldır?

Türkiye’de dış gebelik görülme olasılığı %1-2 arasındadır. Hamilelik ölümlerinin % 9–13 ünü dış gebelik oluşturur. Gelişmiş ülkelerde binde 3 ölüm oranı dış gebeliğe bağlıdır. Dış gebelikte ölümlerin sebebi kanamalardır. Hasta çok kan kaybettiğinde geri dönüşü zorlaşır. Bu sebeple gebelik öğrenildiğinde hemen teyidi yapılmalı ve gerekirse tedavi başlanmalıdır.

Kimler Dış Gebelik Yönünden Risk Altındadır?

Dış gebelik normal olmayan bir durumdur ve çok sık rastlanmaz. Ancak görülme sıklığı; spiral ve doğum kontrol hapı ile korunan kişilerde, sigara içen anne adaylarında vardır.

Dış Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Dış gebelik sonlandırmada öncelik medikal tedavidir. Bu tedavi ile hastanın kan değerleri belli aralıklarla takip edilir ve başarısızlığında bekletilmeden cerrahiye başvurulur. Cerrahi işlem neticesinde hasta normale dönene kadar muhakkak gözlem altında tutulmalıdır. Bazen de bunlara hiç gerek kalmadan dış gebelik kendinden düşükle son bulabilir. Vücut dış gebeliği kabul etmez ve kendiliğinden kanama ile dışa atar. Bu durumda da muhakkak doktora başvurulmalıdır. Kanamalar dış gebelikteki en büyük risktir.

Dış Gebelik Önlenebilir mi?

Kendiliğinden gelişen dış gebelikler engellenemez ancak, yüksek progesteron içeren ilaç kullanımından kaynaklı dış gebelikler engellenebilir. Bu ilaçlar özellikle ertesi gün haplarını kapsar. Bunun yanında genital enfeksiyon meydana getiren; farklı kişilerle cinsel ilişkide bulunmak, gaitayı vajinal bölgeye bulaştırmak, vajina bakımı için kimyasallar kullanmak davranışlarından vazgeçilmelidir. Sigaranın da dış gebelik için bir etken olduğu unutulmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?