Barğırsak Kanamaları

Yayın Tarihi : 2017/04/30 11:28 • Güncelleme Tarihi : 2017/04/30 11:28 •
Alt gastrointestinal sistem kanamalarının çoğu kalınbağırsak ya da rektumdan  olur
Barğırsak Kanamaları

Alt gastrointestinal sistem kanamalarının çoğu kalınbağırsak ya da rektumdan  olur.Hemoroidler en sık alt GİS kanaması yapannedendir. Kan gözle görülebilir ve taze parlak bir renktedir. Hemoroidler analkan*l kenarındaki genişlemiş damar ağlarıdır. Bunların yırtılması ile tazeparlak kanama ya dışkılama sırasında veya tuvalet kağıdında fark edilir. Budurumda kanamaya neden olabilecek diğer nedenler çatlak (fissür), iltihabidurumlar ve tümörlerden (kanserden) ayırt edilmesi gereklidir. İyi huylutümörler veya kalın bağırsak polipleri kanser gelişiminde önemli oluşumlardır.Bunlar da kendini bariz veya gizli kanama ile belli edebilir. Bu kanserlerdebir dönem kanama meydana gelir ve kendini belli eder. Kalın bağırsaktakiinflamasyon (iltihap) ciddi kanamaya neden olabilir. Değişik bağırsakenfeksiyonları da inflamasyon (iltihap)ve kanamaya neden olabilir. Ülseratif  kolit yada Crohn Hastalığı gibi kalınbağırsağın iltihabi hastalıklarında bağırsağın içini örten koruyucu tabaka dainflamasyon olur. Bunun sonucu kanama gelişebilir.

Divertikürler Hastalık, kalın bağırsak içindeki basıncınartması sonucu, bağırsağın içini döşeyen örtünün dışarıya doğru keselenmesidir.Bu keseciklere divertikül denir ve ciddi kanamaya neden olabilirler. Son olarakda yaşla beraber kalın bağırsaktaki damarların anormal hal alması ve damaryumakları oluşturması (angiodisplazi) mümkündür. Bu tip damar yapılarından daciddi kanama olabilir.

Belirtiler kanamanın yeri ve şiddetine bağlıdır. Kanamarektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşıkyada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistemkanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde  izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklindekusma da izlenebilir. Eğer gizli  kanamavarsa hasta dışkısında herhangi bir renk değişikliği fark etmeyebilir. Anidenbaşlayan ciddi kanmalarda kişi halsizlik, kramp tarzı karın ağrıları veyaishal, nefes almakta güçlükle başvurur. Nabzın hızlanması, tansiyon düşüklüğüve idrar miktarında azalma hastanın kan kaybına bağlı şoka gidişinbelirtileridir. Hasta soluktur. Uzun süre devam eden yavaş kanamalarda hastasoluk, halsiz, düşkün ve uykuya meyillidir. Gizli kan kaybı olan hastalardakansızlık, anemi ortaya çıkar. Bunun nedeni kanda bulunan zengin demir içerenhemoglobin kaybıdır.

 

Kanamanın yeri mutlaka aranmalıdır. Hastanın şikayetlerinindinlenmesi ve fizik muayene tanı koymak için esastır. Dışkılama alışkanlığındadeğişmeler, dışkının rengi, karın ağrısı ve hassasiyetin varlığı doktorakanamanın yeri hakkında fikir verir.  Tamkan sayımının yapılması kansızlığın araştırılması yönünden değerli bir testtir.Kanayan yerin direkt görülmesini sağlayan endoskopi , kanamanın tanısındaönemli bir yöntemdir. Aynı zamanda bir çok vakada kanamanın tedavisi için dekullanılabilir. İnce bağırsak endoskopisi veya enteroskopi yeni bir teknik ileince bağırsağın değerlendirilmesidir. Kanama yerinin belirlenmesinde başkateknikler de kullanılır. Anjiografide renkli ilacın damara verilmesi ilegastrointestinal sistemin damarları görüntülenir. Ciddi kanamalarda kanama olandamarı bulmak için kullanılır. Damar içindeki maddenin damar dışına çıkması iletanı konur. Bazı özel durumlarda, kanama olan damara ilaç verilerek kanamadurdurulabilir.

Endoskopik çalışmalar kanamanın yerinin direkt olarakgörmenin yanında tedavi girişimlerine de olanak sağlar. Aktif kanamalarbirtakım kimyasal maddelerin kanayan bölgeye enjekte edilmesi, kanayan yerinkoterizasyonu, ısı tedavisi ile durdurulabilir. Kanama kontrol altınaalındıktan sonra çeşitli ilaçlar kullanılarak kanamanın tekrarı engellenmeyeçalışılır.

Endoskopik yolla kalın bağırsak poliplerinin çıkarılmasıkanamanın kontrolünü sağlayabilir. hemoroidal kanaması olan hastalarda,hemoroidlerin band ligasyonu veya çeşitli elektrikli aletlerle ısı tedavisikanamayı kontrol eder. Endoskopik tekniklerle kanama her zaman durdurulamaz.Bazen anjiogarfi gerekli olabilir. Endoskopinin başarısız olduğu, ağır veyatekrarlayan kanamalarda cerrahi tedavi gerekli olabilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?