El Dezenfektanı mı Elleri Sabunla Yıkama mı Daha Etkili?

Yayın Tarihi : 2024/10/21 10:53 • Güncelleme Tarihi : 2024/10/22 09:28 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Alkol bazlı el dezenfektanlarının mı yoksa ellerimizi sabunlu suyla yıkamanın mı mikroorganizmalardan kurtulmak için etkin bir yol olduğu sıklıkla merak edilen bir konudur. Bu yazımızda konuya dair sizleri bilgilendireceğiz.

El Dezenfektanı mı Elleri Sabunla Yıkama mı Daha Etkili?

Özellikle Covid pandemisi sürecinde popüler olan alkol bazlı el dezenfektanlarının etkinliği merak edilen bir konudur. Alkol bazlı el dezenfektanlarının ellerimizi sabunla yıkamaya göre daha güvenli olup olmadığı konusunda bu yazımızda sizleri bilgilendireceğiz.Aslında bu sorunun cevabı çok net. Öncelikle bu çok merak edilen soruyu cevaplayalım.

Genel bir bilgi olarak, elleri sabun ve suyla yıkamak çoğu durumda ellerimizdeki mikroplardan kurtulmanın en iyi yoludur. Ancak sabun ve su bulunmuyorsa ellerinizi temizlemek için en az %60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanmakta yarar vardır.Yüzeylere temasla bulaşan bir çok enfeksiyon hastalığı vardır. Bu hastalıklardan korunmak da önem taşır. Mikroorganizmalar her yerde olabilir. Günlük aktiviteler sırasında dokunduğumuz ellere ve eşyalara bulaşıp bizi hasta edebilirler. Ellerinizi önemli zamanlarda sabun ve suyla veya en az %60 alkol içeren el dezenfektanıyla temizlemek, hastalanmaktan ve etrafınızdakilere mikrop yaymaktan kaçınmak için alabileceğimiz en önemli önlemlerin başında gelmektedir.

Elleri sabun ve suyla yıkamak ile el antiseptiği kullanmak arasında önemli farklar vardır.Bu farkları bilirsek hangi yöntemi kullanacağımız konusunda doğru karar alabiliriz. Sabun ve su, ellerdeki her türlü mikroorganizmayı yok etmeye yarar; ancak alkol bazlı dezenfektan ise ciltteki belirli mikroorganizmaları öldürerek etki eder.

Dezenfektanlar birçok durumda ellerdeki mikrop sayısını hızla azaltabilir fakat ellerimizi  her türlü mikroorganizmadan arındıramaz. Özellikle eller gözle görülür şekilde kirli veya yağlı olduğunda el dezenfektanları o kadar etkili olmayabilir.
Ayrıca el dezenfektanları pestisitler gibi zararlı kimyasalları ve kurşun gibi ağır metalleri temizlemeyebilir.

Sabunlu suyla elllerin yıkanması, özellikle Norovirüs, Cryptosporidium ve Clostridioides difficile gibi belirli mikrop türlerinine karşı,  el dezenfektanlarından daha etkilidir. Ayrıca el dezenfektanları, ellere uygulandıktan sonra kurumadan durulandığında  veya silindiğinde mikroplara karşı koruyucu olmayabilir.

Sonuç olarak, eğer bulunduğunuz ortamda su ve sabun var ise, elleri sabun ve suyla yıkamak mikroorganizmalardan arınmanın en iyi yoludur.Ancak sabun ve suyun bulunmadığı ortamlarda en az %60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanılması uygun olacaktır.





Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?