Tahlil Türü Ne Demek?

Yayın Tarihi : 2023/05/02 11:59 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/02 12:00 •

Tahlil kelimesi dilimize Arapça'dan gelmiştir. En yaygın kullanım alanı ise sağlık kontrolünde doktorların hastalarından istediği kan, idrar, radyolojik incelemeler, patoloji incelemeleri başta olmak üzere tıbbi testlerin bir bütünüdür.

Tahlil Türü Ne Demek?

Tıpta istenen tahlillerin bir çok türü vardır. Bu tahlilleri doktorlar hastalarının hastalıklarında şüphe duydukları alanlar veya planladıkları genel tıbbi sağlık kontrolü (check up) aşamasında isterler.
Belli başlı tahlil türlerini aşağıda sizler için sıraladık.

Tahlil Türleri:

1.Kan Tahlili: Bu grupta bir çok tahlil yer alır. Günlük hayatta doktorların en çok istediği tahlil türü kan tahlilidir. Bu tahlillerin başlıcaları ve en sık istenenleri nelerdir birlikte inceleyelim:
   Kan sayımı tahlilleri, kansızlık tahlilleri, enfeksiyon tahlilleri ( wbc, sedimetasyon, crp, HIV, ELİSA tetsleri, Hepatit testleri gibi), biyokimya tahlilleri ( açlık kan şekeri, kolesterol gibi) , prostat tahlilleri (psa gibi), tiroid tahlilleri (TSH, T3,T4 gibi), gebelik testi (Beta HCG)

2.İdrar Tahlili: En çok idrar yolları enfeksiyonu ve taşı gibi durumlardan şüphe duyulduğunda istenir. Aynı zamanda idrar tahlilinde gebelik de anlaşılabilir. Uyuşturucu testleri de örneğin idrar numunesi kullanılarak yapılır.Tüberküloz mikrobi araştırması için de idrar örneği kullanılabilir.

3.Patoloji Tahlili: Başta kanserler olmak üzere kötü huylu oluşum düşünülen hastalardan sıklıkla patoloji tahlili türü istenir.

4.Radyoloji Tahlili: Bu tahliller de çok sık istenen tahliller arasındadır. Akciğer filmi, ultrason, MR, bilgisayarlı tomografi, PET tahlilleri en çok duyduğumuz radyoloji tahlil türleri arasındadır.

5.Sperm Tahlili: Sperm tahlili türü de en çok kısırlıktan şüphe duyulan kişilerde istenen bir tahlil türüdür.

6. Mikrobiyoloji Tahlili: Bu tahlil türleri de daha çok enfeksiyonlardan şüphe duyulduğunda istenir. İdrar kültürü, boğaz kültürü, balgam kültürü, aspirasyon kültürü ve yara kültürü bunların başlıcalarıdır. 

7.Gıda İntolerans Tahlili: Bu tahlilm türü de en çok bazı gıdalara karşı intoleransı olan kişileri saptamak için kullanılır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?