EMG (Elektromiyografi) Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/03/18 12:55 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/11 22:09 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Dışarıdan gelen tehditleri doğru algılamak, hızlı değerlendirip, hızlı cevap vermek, vücudu dış etkilerden korumanın en etkin yoludur.
EMG (Elektromiyografi) Nedir?

Sinirler vücutta çok büyük işleri yürüten mekanizmalardır. Dışarıdan gelen tehditleri doğru algılamak, hızlı değerlendirip, hızlı cevap vermek, vücudu dış etkilerden korumanın en etkin yoludur. Örneğin ocak üzerinde yemek pişiyor ve gözleriniz bunu görüyor, kulağınızla sesini duyuyorsunuz. Sinirler hemen bu bilgiyi beyine iletiyor. Beyin, öncelikle bu durumu değerlendiriyor. Kaynayan bir madde olduğuna göre sıcaktır dokunma diyor ve elinize dokunma emrini veriyor. Haliyle siz, el temasından kaçınırken kendinizi buluyorsunuz. Aynı şekilde beyin reflekslerini de çalıştıran, sinirlerdir. Bu sayede siz yanma, batma gibi durumlarda vücudunuzu geri çekiyorsunuz.

EMG Ne İşe Yarar?

Dış dünyadan uyarıların algılanması, elektriksel bir akımla gerçekleşir. Yani duyu organları, aldıkları haberleri, bir kimyasal boyuta taşır. Bu kimyasallar, bir elektrik akımı misali; sinir hücreleri olarak adlandırılan nöronlarla iletilerek beyne ulaşır. Beyin de yine cevabı, bir elektrik akımı ile reflektör organa iletir. Bu sebeple EMG cihazının amacı, vücudun bu elektrik iletimini doğru yapıp yapmadığı Ve yapılan elektriksel titreşimlere kasların yeteri tepkiyi verip vermediğini değerlendirmektir. 

Dış dünyadan gelen sinirsel uyarıların vücut tarafından doğru bir şekilde alınıp alınmadığını, gerekli yerlere iletilip iletilmediğini inceleyen yöntemdir. Reflekslerin yeteri kadar çalışıp çalışmadığını düzenlemede, kas problemlerini tespit etmede kullanılan bir yöntemdir. 

Hangi Şikayetlerde EMG İstenir?

EMG işlemi, fiziksel muayenenin ardından, ihtiyaç duyulan hasta için tavsiye edilir. Rutin bir test değildir.

Vücutta görülen kas uyuşukluğunda, hissizlik, diyabette ve sinir kayıplarında bu yöntem uygulanır. Tanı amaçlıdır. Sonrasında ihtiyaç dahilinde doktorunuz tedavi uygulayabilir. Hatta gerek duyarsa testin tekrarını dahi isteyebilir. 

EMG testinin herhangi bir riski yoktur. Ancak hastanın ihtiyaçları doğrultusunda yaşına ve fiziksel aktivitesine bakılır. En etkin ve doğru kararı ilgili doktor verecektir. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?