Önceden Hazırlık Gerektiren Tahliller Nelerdir
Bazı tahlilleri yaptırmadan önce laboratuvar uzmanları tahlillerden sağlıklı sonuç elde etmek için önceden hazırlık yapılmasını önerir.
Yapılacak tahlilin özelliğine göre hazırlıklar da farklılık gösterir.
Kan tahlili , idrar tahlili ve diğer önemli tahlilleri vermeden önce yapılması gereken hazırlıklar hakkında bilgiler aşağıda verilmiştir.
Dışkıda Gizli Kan:
En az 2 gün öncesinden kırmızı et, et içeren şarküteri ürünleri (sucuk, pastırma, salam vb), brokoli, turp, şalgam gibi gıdaların kesilmesi gereklidir. Ayrıca dışkılama sırasında zorlanmamak için acılı gıdaların yenmemesi gerekir. Hemoroidi olan hastaların laboratuvara bu durum hakkında bilgi vermesi yararlıdır. Aspirin, ve benzeri antiinflamatuar ilaç ve demir ilaçları kullananların laboratuvarı önceden haberdar etmesi önerilmektedir.Kadınlarda mensturasyon (adet) döneminde örnek toplanması yalancı pozitif sonuçlara sebep olabilmektedir.Gizli kan tahlili yaptırmadan önce yenebilecek gıdalara örnek olarak sebze (marul, ıspanak, ısır), meyve (şeftali, elma, kayısı, üzüm), az miktarda fındık, tavuk veya balık verilebilir.
Spermiogram Tahlili ( Sperm Morfolojisi):
Tahlile gelmeden önce en az 3 gün süreyle cinsel perhiz yapılması gerekmektedir. (3 gün boyunca test için örnek verecek kişinin cinsel ilişkiye girmemesi, masturbasyon yapmaması gereklidir). Dışarıdan getirilecek örneklerin sür'atle laboratuvara ulaştırılması, arada geçen sürenin ise yarım saati aşmaması gereklidir.
Dışkıda Parazit Tahlili:
Dışkı örneği de en geç 30 dakika içinde tahlilin yaptırılacağı laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Şeker Yükleme Tahlilleri:
Standart iki saatlik ve üstü şeker yükleme testlerinde hekiminiz aksi bir durum belirtmediği sürece en az üç günlük karbonhidrattan zengin beslenme önerilmektedir. Bu test öncesi hastalarımızın karbonhidrat kısıtlayıcı diyet yapması metabolizmayı etkilemekte ve test sonuçlarında yanılmalara yol açmaktadır.
Selofan Bant ile Dışkı Araştırılması:
Özellikle Enterobius vermicularis (Kılkurdu) yumurtalarının saptanmasında yaygın olarak kullanılan güvenilir bir yöntemdir. Erişkin E.vermicularis kalın bağırsakta yaşar ve yumurtaları dışkı içinde genellikle bulunmaz. Dişileri genellikle geceleyin makattan dışarı çıkar ve makat etrafına yumurtalarını bırakır. Bant yöntemi parazit aranacak kişiye sabah tuvaletini yapmadan ve makat bölgesinin temizliği yapılmadan önce uygulanmalıdır. Bu kurallara uyulmadan alınan örneklerde parazit yumurtalarının görülmesi olasılığı azalır. Arka arkaya en az 3-4 gün örnek alınması parazit yumurtası bulunma şansını arttırır.
Test Nasıl yapılmalıdır?
1-İki elinize de eldiven takınız,laboratuvar tarafından verilmiş cam lamı alınız.
2-Makat etrafından örnek almak için, lamın üzerindeki selofan bandın yapışkan kısmı makatın ağzına gelecek şekilde yerleştirdikten sonra elinizin işaret parmağıyla selofan bandın üzerine bastırınız.
3-Yapışkan tarafı alta gelecek biçimde bandı tekrar lam üzerindeki eski yerine yapıştırınız.
4-Etiket üzerine adınızı yazıp en geç yarım saat içerisinde ilgili laboratuvara ulaştırınız.
Mantar İncelemeleri:
Direkt mantar incelemesi veya mantar kültürü yapılabilmesi için de bazı ön hazırlıklar gerekmektedir.
1. Mantar analizi veya mantar kültürü yaptırmadan önce en az 1 hafta süreye-le mantar ilacı kullanılmaması gerekmektedir.
2. Cilt veya Tırnaktan alınacak örneklerde bu bölgelerin yıkanmaması, keselenmemesi ve sabunlanması önerilmektedir.
3. Eğer tırnaktan örnek alınacaksa tırnağın 15-20 gün kesilmemesi gerekmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.