En İyi Doğal H. Pilori Tedavileri Nelerdir?
Helikobakter pilori (H. pilori) mide zarını enfekte eden bakterilerdir. Bu bakteriler peptik ülser hastalıklarına ve duodenal ülserlere neden olabilir. Doğal tedaviler bakterileri ortadan kaldırmazken, bakterileri düşük seviyelerde tutmaya yardımcı olabilirler.
H. pilori'nin neden olduğu mide iltihabı, yüzeysel gastrit, ülser ve hatta mide kanserine neden olabilir. H. pilori enfeksiyonları genellikle iki antibiyotik ve bir proton pompa inhibitörü ile üçlü tedavi gerektirir.
Antibiyotikler yan etkilere neden olabilir. Doğal tedavilerin kullanılması, bu yan etkilerin önlenmesinde, midenin korunmasında, vücudun enfeksiyonla daha iyi savaşmasına ve genel olarak sağlıklı olmaya teşvik edilmesine yardımcı olabilir.
Doğal tedavilerin H. pilori'yi tamamen ortadan kaldırması olası olmadığından, insanlar bunları geleneksel tedavinin yanında kullanmayı tercih edebilirler.
H. Pilori İçin Doğal Tedaviler
Araştırmacılar H. pylori enfeksiyon tedavisinde doğal yaklaşımlar üzerinde bir dizi çalışma yapmıştır. Sekiz olası doğal tedavi şunlardır:
Bal
Bal antibakteriyel özellikleri ile bilinir ve insanlar antik çağlardan beri bir ilaç olarak kullanmışlardır.
Bir çalışmada Manuka balı mide epitel hücrelerinde H. pilori büyümesinin bastırılmış olduğunu gösterdi.
Diğer çalışmalar, balın diğer anti-H. pilori özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir, ancak balın etkinliğini tamamlayıcı veya alternatif bir tedavi olarak değerlendirmek için daha fazla hayvan çalışması ve klinik deneye ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir.
Aloe vera
Aloe vera, çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bitkisel bir ilaçtır:
- kabızlık
- detoksifikasyon
- sindirim sağlığı
- yara iyileşmesi
Bir çalışmada, bir aloe vera bitkisinin yapraklarının içindeki jel, bir laboratuvar ortamında ilaca dirençli olanların bile H. pilori bakterilerinin büyümesini engellemede ve öldürülmesinde etkili olmuştur.
Bu, aloe vera'nın antibiyotiklerle kombinasyon halinde kullanıldığında H. pilori enfeksiyonuna karşı etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Brokoli filizi
Brokoli filizinde bol miktarda bulunan bir bileşim olan sülforafan'ın H. pilori'yi öldürdüğü gösterilmiştir.
Hem test tüplerinde hem de hayvan ve insan deneklerinde yapılan çalışmalar, sülforafanın H. pilori bakterilerine karşı olumlu etkilerini göstermiştir. Brokoli filizi de H. pilori enfeksiyonu olan farelerde mide iltihabını azaltmıştır.
Süt
Hem insan hem de inek sütünde bulunan bir glikoprotein olan laktoferrin, H. pilori'ye karşı engelleyici faaliyet göstermiştir. Bir çalışma, inek sütünden antibiyotik ve laktoferrin kombinasyonunu kullandı ve bu da 150 etkilenen insanda yüzde 100 eradikasyon oranı H. pilori ile sonuçlandı.
Ayrıca, Melanoidin adı verilen bir bileşim H. pilori bakterilerinin büyümesini engeller. Melanoidin, şeker laktozu ile süt ve süt ürünlerinde kazein adı verilen bir protein arasındaki kimyasal reaksiyondan oluşan bir bileşimdir. Araştırmalar, melanoidinin hem farelerde hem de insanlarda H. pilori kolonizasyonunu bastırdığını göstermiştir.
Limon yağı
İnsanlar eteri yağları yememelidir. Bunun yerine, onları teneffüs edebilir ve aromaterapi yaklaşımının bir parçası olarak kullanabilirler. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre, limon eteri yağı H. pilori'nin büyümesini engeller.
Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, midede H. pilori kolonizasyonu yoğunluğu, limon yağı ile tedavi edilmeyen farelere kıyasla önemli ölçüde azalmıştır.
Yeşil çay
Yeşil çay, dünyanın en sağlıklı ve en çok tüketilen içeceklerinden biridir. Birçok antioksidan ve besin içerir.
Bir hayvan çalışmasında, yeşil çay hem bakteri sayısını hem de H. pilori enfekte edilmiş farelerin iltihabını azalttı. Bununla birlikte, araştırmacılar, enfeksiyondan önce yeşil çay alan farelerin daha iyi sonuçlar elde ettiğini keşfettiler.
Probiyotik
Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, probiyotikler insanlara sağlıklı faydalar sunan canlı mikroorganizmalardır. H. pilori için bir tedavi olarak probiyotiklere olan ilgi artmaktadır.
Çok sayıda probiyotik türü vardır. Birçok kişi gastrointestinal enfeksiyonu önlemek için süt ve fermente ürünlerde bulunan Bifidobakteri kullanır.
Araştırmalar, bifidobakterinin H. pilori'ye karşı etkisini, midenin mukus astarına yapışmak için bakterilerle rekabet ederek gösterdiğini göstermiştir.
Fototerapi
Araştırma, H. pilori bakterilerinin ultraviyole ışığa duyarlı olduğunu göstermektedir. Fototerapi sırasında, bir ultraviyole ışık kaynağı tüm mideyi aydınlatır.
Fototerapinin midedeki bakteri sayısını önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, bakteriler aydınlatmadan birkaç gün sonra yeniden çoğalır.
Fototerapi tam bir düzeltme olmasa da, özellikle antibiyotik alamayan insanlar için H. pilori'ye karşı etkili bir tedavi olma potansiyeline sahip olabilir.
Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?
Birçok insanın, yaşamları boyunca vücutlarında H. pilori vardır ve hiçbir zaman semptomları yoktur. Doktorlar rutin olarak H. pilori için test yapmazlar. Doğru tedaviyi almak için doğru tanı koymak esastır.
H. pilori enfeksiyonunun belirtileri şunları içerebilir:
- karın ağrısı
- karında yanma
- şişkinlik
- bulantı
- reflü
- iştah kaybı
Semptomlar hakkında endişeli olan herkes doktora başvurmalıdır. H. pilori için antibiyotik tedavilerini doktorla görüşmeden doğal tedavilerle değiştirmeyin.
Sonuç
H. pilori, gastrik ve duodenal ülserler gibi sorunlara yol açabilen yaygın bir gastrik enfeksiyondur.
Bakteriler geleneksel antibiyotiklere dirençli hale geldikçe pilori'yi tedavi etmek giderek zorlaşıyor.
H.pilori bakterisine karşı etkili olduğu gösterilen bazı doğal ilaçlar vardır.
Bir kişi, H. pilori enfeksiyonunun doğal tedavilerine başlama konusunda doktoruna danışmalıdır.
Otlar ve takviyeler bazı ilaçlara müdahale edebilir. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) kalite ve saflık için takviyeleri kontrol etmez, bu nedenle insanlar saygın bir marka seçmeli ve onları denemeden önce bir doktorla konuşmalıdır.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322627.php
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.