Enfeksiyon Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/03/18 14:55 • Güncelleme Tarihi : 2021/03/21 17:44 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Enfeksiyon, vücutta bir etken sebebi ile iltihabi durumun oluşması halidir
Enfeksiyon Nedir?

Enfeksiyon, vücutta bir etken sebebi ile iltihabi durumun oluşması halidir. Genellikle enfeksiyon gelişimi sonrası halsizlik ve yüksek ateş görülür. Enfeksiyon gelişimine çoğunlukla bakteriler neden olur. Vücudun savunma hücreleri de bakterilerin oluşturduğu enfeksiyona karşı savaşırlar. 

Ateş Bir Savunma Mekanizmasıdır

Enfeksiyonların ortak belirtisi yüksek ateştir. Bu durumda çoğunlukla büyük bir telaş söz konusudur. Vücut sıcaklığından daha yüksek algılanan sıcaklığa ateş denir. Vücut bir enfeksiyonla savaşırken metabolizma enerjisini bu hastalık yapıcı etkene karşı kullanır. Neticesinde hastanın vücut ısısı yükselirken, enerjisini savaşmaya harcadığı için vücudun diğer fonksiyonları yavaşlar. Yani ateşlenmenin yanında halsizlik ve bilinç bulanıklığı da meydana gelir. 

Ateş Düşürülmeli mi?

Evet yüksek ateş düşürülmelidir. Vücudumuzda metabolizmal faaliyetleri yapan unsur, enzimlerdir. Enzimler sayesinde vücut günlük işlerini (sindirim, boşaltım gibi) çok enerji harcamadan kolaylıkla yapar. Ancak bu enzimler, çok yüksek sıcaklıklarda bozulur ve çalışamaz. Bunun sebebi de, protein yapılı olmalarıdır. İşte bu enzimlerin fonksiyonunu kaybetmemesi için ateşin düşürülmesi gerekir. 

Ateş Nasıl Düşürülmelidir?

Ateş durumu oldukça tehlikelidir. Bu sebeple ilk anda doğru müdahale hayati önem taşır ancak ateş düşürülemiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve tıbbi yardım alınmalıdır.  

Evde Ateş Nasıl Düşürülür?

Hastanın özellikle eklem bölgeleri açıkta kalacak şekilde giydirilmesi gerekir. 
Bol su tüketmelidir.

Hasta kesinlikle çıplak olmamalı, pamuklu ve ince kıyafet giymeli, sırt, göğüs, bel kısımları kapalı olmalıdır. 

Baş, boyun bölgelerine ıslak havlu koyulabilir ancak sıklıkla değiştirilmelidir. 

Bilek ve dirsekleri su ile yıkanabilir. 

Hasta kesinlikle soğuk duşa sokulmamalıdır. Çünkü bu durumda şoka girebilir ve bilincini kaybedebilir. 

Önlemlere rağmen ateş düşmüyorsa özellikle eşlik eden kusma veya ishal durumu varsa en yakın sağlık kuruluşuna götürülerek tıbbi destek alınmalı ve müdahale yapılmalıdır.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?