Ergenlik Sivilcelerinin Tedavisi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/01 07:19 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/11 10:24 • Yazar: İrem Yücel

Ergenlik sivilceleri, birçok genç kızın ve genç erkeğin korkulu rüyası olabiliyor. Ergenlik sivilcelerinin neden çıktığı, önlemler ve tedavisi konusunda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Ergenlik Sivilcelerinin Tedavisi Nedir?

Ergenlik sivilceleri, birçok genç kızın ve genç erkeğin korkulu rüyası olabiliyor. Ergenlik çağı yaşlarında kişide beden imajı dediğimiz, kişinin kendini beğenmesi ve dışarıdan da beğeni görmesi olayı önem kazanıyor. Vücudun en çok görülen bölgesi yüz olunca da ergenlik sivilceleri bazı gençlerde büyük sorun haline geliyor. Nedir bu ergenlik sivilceleri, nasıl oluşur ve tedavisi var mıdır? Tahlil.com olarak bu soruların cevabını sizler için verdik.

Ergenlik Sivilceleri Nedir ve Neden Çıkar?

Ergenlik yaşı bazı kaynaklara göre farklılık gösterse de genel olarak kızlarda 11-18, erkeklerde ise 14-20 yaş aralığını kapsar. Bu dönemde hormonlara bağlı olarak vücutta yağ salgılanmasında artış olur. Yağ artışına bağlı olarak yağ kanallarının tıkanmasıyla sivilce oluşur. Görünüm olarak kırmızı, yuvarlak ve içi dolu beneklerdir. Bazen küçük küçük ve çok fazla yayılım gösterirken bazen de tek tük sayıda ve büyük sivilceler çıkabilir.

Ergenlik çağında sivilce çıkıp çıkmaması kişinin cildinin yapısına bağlıdır. Cilt yapısı genellikle genetik olarak geçer. Cilt yapısının yağlı olması dışında vücutta hormonsal bir sorun varsa, çok fazla yağlı besinler tüketiyorsa veya ailesinde genetik olarak ergenlik sivilceleri görülmüşse kişide de ergenlik sivilceleri görülebilir.

Ergenlik sivilceleri erkeklere göre kızlarda daha fazla görülür. En çok yüz bölgesinde çıkar çünkü yüz, yağ bezeleri açısından zengin bir deriye sahiptir.

Ergenlik Sivilcelerinin Tedavisi Var mı?           

Ergenlik sivilcelerini patlatmak önerilen bir davranış değildir. Bu hem sivilcelerin ileriki yaşlarda iz bırakmasına hem de sivilcenin daha çok büyümesine ve iltihabın yayılmasına sebep olabilir. Sivilceli bir yüze sahipseniz yüzünüzü mümkün oldukça temiz ve kuru tutmalısınız.

Sağlıklı gıdalarla beslenmek ve bol su içmek de sivilce oluşumunu azaltır.

Ergenlik sivilceleri için doktora başvuran gençler, doktorun muayenesi ve gözetimi altında sivilce tedavisi olabilir. Yine de bunun etkili olsa da kesin bir çözüm olmadığını belirtmekte fayda var. Tedaviden sonra tekrar sivilce oluşumu görülebilir.

Sivilce tedavisinde sivilcelerin durumu ve vücutta, yüzde kapladığı alana göre tedavi seçilir. Bu durumlara göre bazı losyonlar, antibiyotikli kremler veya A vitamini destekleri doktor tarafından başlatılabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?