Klamidya Trakomatis Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/03/26 01:20 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/27 11:11 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Klamidya Trakomatis, cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardan olup, enfeksiyonu belirtileri gonore (bel soğukluğu) belirtilerini andırabilir. Bu hastalık tıp dilinde Chlamydia trachomatis adı verilen bakteriden kaynaklanmaktadır. Yazımızda Klamidya Trakomatis enfeksiyonu, belirtileri, nedenleri, riskleri, tanı ve tedavisi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Klamidya Trakomatis Hastalığı Nedir?

Klamidya Trakomatis Nedir?

Klamidya Trakomatis, cinsel yolla bulaşan bir  enfeksiyondur. Bu hastalık Klamidya Trakomatis bakterisinden kaynaklanır. Klamidya hastası çoğu zaman belirti vermeyebilir. Bunun sebebi de birçok insanda genital ağrı ve vajina veya pen*sten akıntı gibi semptomlar görülmez.Bu enfeksiyon hastalığı çoğunlukla genç kadınları etkiler, ancak hem erkeklerde hem de kadınlarda ve tüm yaş gruplarında görülebilir. Tedavisi zor değildir ama tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Klamidya, cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardan olup, enfeksiyonu belirtileri gonore (bel soğukluğu) belirtilerini andırabilir.Bu nedenle iki enfeksiyon farklı antibiyotik tedavisini gerektirdiğinden kesin tanı önemlidir. Hastalık çoğu zaman belirti vermemekte veya hafif düzeyde ilerlemektedir. Bu nedenle hastalığın teşhisi gecikmekte veya çoğu durumda fark edilememekte olup; ilerleyen durumlarda kadınlarda geri dönüşü olmayan infertilite (kısırlık) gibi ciddi sorunlar açabilir.
 
Cinsel açıdan aktifseniz, gebe iseniz, klamidya geliştirmek için bir veya daha fazla sayıda risk faktörüne sahipseniz, vajina akıntısı ve karın ağrısı (kadınlarda), pen*ste olağan dışı bir akıntı, idrar yaparken ağrı (erkeklerde) varsa yapılabilir. Risk faktörlerine bağlı olarak yılda bir test yapılabilir.

Klamidya Trakomatis  Belirtileri

Erken evrede genellikle birkaç belirtiye neden olur. Belirtiler ortaya çıktığında bile, genellikle hafiftirler. Bu onları gözden kaçırmayı kolaylaştırır, bu nedenle düzenli tarama önemlidir.

Chlamydia trachomatis enfeksiyonunun belirtileri çoğunlukla şunları içerebilir:

Ağrılı idrara çıkma
Vajinal akıntı
pen*sten akıntı
Kadınlarda ağrılı cinsel ilişki
Adet dönemleri arasında ve cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama
Testis ağrısı

Bir kişinin cinsel aktivitesine bağlı olarak bu enfeksiyon, gözleri, boğazı veya rektumu enfekte edebilir. Konjonktivit adı verilen göz enfeksiyonları, göz kapağının içinin kızarmasına ve tahriş olmasına neden olur. Boğazda bir enfeksiyonun hiçbir belirtisi olmayabilir veya bir kişinin boğaz ağrısı olabilir. Rektumdaki bir enfeksiyon semptom göstermeyebilir veya rektal ağrı, akıntı veya kanamaya neden olabilir.

Klamidya Trakomatis Nedenleri

Klamidya Trakomatis bakterisi en yaygın olarak vajinal, ağızdan ve arkadan ilişkli yoluyla yayılır. Hamile kadınların doğum sırasında çocuklarına klamidya bulaştırması, yeni doğanlarda zatürree veya ciddi göz enfeksiyonuna neden olması da mümkündür.

Klamidya Trakomatis Nedenleri Risk faktörleri

Klamidya enfeksiyonu için risk faktörleri aşağıda belirtilmiştir:

Kondom kullanmamak,
Birden çok kişi ile cinsel yönden partner olmak,
25 yaşından önce ilişki yapan kişilerde klamidya riski yaşlılara göre daha yüksektir. Bunun nedeni, genç insanların birden fazla risk faktörüne sahip olma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır.

Klamidya Trakomatis Tanısı

Bu enfeksiyonun tanısı mikrobiyoloji laboratuvarında yapılan vajinal sürüntü, ön idrar veya üretral akıntıdan yapılan özel kültür yöntemleri ile ve çeşitli mikrobiyolojik incelemeler ile koyulur. Bu testlerde mikroorganizmanın varlığı saptanırsa buna uygun olarak tedavide kullanılacak antibiyotiğin ne olduğu da anlaşışmaktadır.

Klamidya Trakomatis Tedavisi

Tedavide antibiyotikler kullanılmaktadır. Genellikle ağız yoluyla verilen antibiyotikler ile tedavi sağlanmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?