Gebeliğin İlk Aylarında Nefes Darlığı
Gebelik, her bireyde farklı seyir gösterir. Kimi insanda hiç bir soruna neden olmaz, keyifli bir gebelik süreci geçirirken, kimi insanda pek çok sıkıntı meydana getirir ve zor bir süreç olarak geçer. Ancak hiç bir zorluk, anne olma duygusundan daha üstün değildir. Bu sebeple anne adayları, büyük bir özveri ve evladını kucağına alma hasreti ile bu dönemi geçirir.
Gebeliğin ilk 12 haftasını kapsayan, ilk trimester dönemi olarak adlandırılan; ilk 3 ay, anne vücudunun gebeliğe hazırlandığı ve alıştığı dönemdir. Gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan problemlerin neredeyse tamamı, bu sebeptendir. Ilk aylarda nefes darlığı problemi de, gebeliğe alışma sürecinin bir parçasıdır.
Gebeliğin Başında Nefes Darlığı Neden Olur?
Her kadında gebe olduktan sonra progesteron hormonunun miktarı yükselir. Bu hormonun hamilelik döneminde en önemli görevlerinden biri de anne ve bebeği için yeterli miktarda oksijen elde etmektir.
Progesteron bu görevi yerine getirmek için akciğerlerin kapasitesini artırır. Yanı vücuttaki oksijen miktarının artması için akciğer eskisine göre daha fazla çalışmalıdır ve annenin daha hızlı nefes alması gerekir ve bu da annenin nefes darlığına neden olabilir.
Nefes Darlığı Problemi Nasıl Geçer?
Nefes darlığı problemi aslında hayat akışında anne ve bebeğe herhangi bir zarar vermez. Ancak anne adayı, panik yapabilir ve bu durum strese sebebiyet verebilir. Bu yüzden anne adayına verilecek en önemli tavsiye, nefes egzersizleri yapmak olacaktır.
Nefes Egzersizinin Faydaları Nelerdir?
Nefes egzersizi;
akciğer kapasitesini artıracağından nefes darlığını engeller,
Bebeğin yeterince oksijen almasına ve sağlıklı büyümesine olanak sağlar,
Anne adayının stres seviyesini düşürür ve daha sakin kalmasınısağlar,
Doğum için bir hazırlık evresi olur ve kolay doğum yapma şekli (doğru nefes ile yapılan doğum) öğrenilmiş olur.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.