Gebelik ve Diş Hastalıkları Bağlantısı Nedir?
Planlı gebeliklerde, gebelik öncesi diş muayenesi yapılmalı, müdahale gerektiren dişlerin onarımı yapılmalı ve diş sağlığından emin olduktan sonra gebelik planlaması yapılmalıdır.
Diş sağlığının korunması vücut sağlığının korunması açısından vazgeçilmezdir. Hamilelik gibi anne ve bebeğin en hassas olduğu dönemde de dişlerin sağlığı ihmal edilmemelidir. Ancak diş sağlığı için uygulanacak tedaviler kesinlikle hamilelik sürecine uygun olmalıdır.
Hamilelikte Diş Tedavisi Yapılır mı?
Diş eti, sinirlerin yoğun olduğu bir bölgedir. Haliyle diş etlerine yapılacak müdahaleler oldukça ciddi işlemlerdir. Planlı gebeliklerde, gebelik öncesi diş muayenesi yapılmalı, müdahale gerektiren dişlerin onarımı yapılmalı ve diş sağlığından emin olduktan sonra gebelik planlaması yapılmalıdır.
Ancak gebelikler her zaman planlı olmaz veya gebelik planlanırken bir diş şikayeti olmadığından muayene yaptırılmaz ve hamilelik esnasında sıkıntı çıkabilir. Bu durumda anne adayına en çok endişe veren durum; dişe müdahale yapılıp yapılmayacağıdır.
Tabii ki hamilelik sürecinde diş tedavisinin yapılıp yapılamayacağı kararını verecek olan kişi diş doktorunuzdur. Ancak gebelikte her diş şikayetinde mutlaka diş doktoruna başvurulmalıdır. Eğer bebeğe zarar vermeyecek bir müdahale söz konusu iken, şikayetleriniz ilerlemeden doktor müdahale edecektir. Ancak ileri seviye ve gebelikte müdahalesi olmayan bir durum ise, doktorunuz en azından geçici bir tedavi uygulayacak ve ağrılarınızı ve komplikasyon riskini azaltacaktır. Ancak doktora başvurulmazsa diş şikayetleriniz artabilir ve zamanında küçük müdahalelerle kurtulabilecek dişler, daha büyük müdahalelere hatta diş kayıplarına sebep olabilir.
Gebelik ve Diş Hastalıkları Bağlantısı Nedir?
Çoğu zaman gebelik öncesi diş şikayeti olmayan kişilerin, gebelikte diş ağrısı yaşadığını veya doğum ve emzirme sürecinden sonra diş kaybettiğini duyarız. Peki bu durumun sebebi nedir?
Anne karnındaki bebek, her ihtiyacını annenin kan dolaşımından sağlar. Bütün vitamin ve mineralleri bu şekilde sağlar. Ancak bu kanalda yeterince besin maddesi yoksa, annenin var olan kaynaklarından alır. Kalsiyum için bu kaynak, annenin dişleridir. Çünkü bebeğin kemik gelişimi için kalsiyuma ihtiyacı vardır ve kalsiyum açısından dişler oldukça zengindir.
Bu duruma engel olmak için ise, anne adayı özellikle gebeliği süresince ve daha sonra emzirme süresinde kendi kalsiyum kaynaklarını artırmalıdır.
Diş hastalıklarında en doğru yaklaşım ise hastalığın tanı ve tedavisi için bir diş doktoruna başvurup muayene olmaktır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.