Gebemiyim Nasıl Anlarım?

Yayın Tarihi : 2016/11/03 16:09 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/06 09:52 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Gebelik er yada geç, en kötü haliyle bir kadının adeti düzensiz ise 8. haftada zaten rahatlıkla hem fiziksel olarak hissedilir, hem de muayenelerde artık çok belirgindir

Gebemiyim Nasıl Anlarım?

Gebe miyim, nasıl anlarım? sorusu hamile kalmak isteyen veya istemeyen her kadın tarafından sıklıkla merak edilir.

Gebelik Nedir?

Kadın vücudunda, üremesini sağlayacak yumurta rezervi vardır. Bu rezervdeki yumurtalar, ergenliğe kadar gelişim göstermezler. Ancak kadın ergenlik dönemine girdiğinde, bu rezervdeki yumurtalardan her ay bir tanesi gelişir ve döllenmek üzere rahim kanalında bekletilir. Eğer bu aşamada sperm ile karşılaşırsa, döllenme olur. Sperm ile karşılaşmazsa regl döngüsü ile vücuttan atılır.

Yumurta döllendikten sonra, rahim duvarında kalınlaşma olur ve bebek oluşumu buraya tutunur. Bundan sonra bebeğin hücre sayısı artarak evreleri oluşturması beklenir. Gebelik, yumurta ve sperm birleşimi yani zigot ortaya çıkar ve rahimde kalınlaşma meydana geldiği anda artık vücut, gebelik hormonu olan Beta HCG salgılamaya başlar. Bu evre yaklaşık 2 hafta sürer. Yani son adetin üzerinden 4 hafta geçtiğinde kadının önce kanında, sonra idrarında bu hormonun miktarı artar ve kişinin gebelik durumu tespit edilir.

Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Gebelik er yada geç, en kötü haliyle bir kadının adeti düzensiz ise 8. haftada zaten rahatlıkla hem fiziksel olarak hissedilir, hem de muayenelerde artık çok belirgindir. Ancak düzenli adet gören bir kadında 4-5 haftalıkken; adet gecikmesi ve yapılan tahlillerle kolaylıkla gebelik ortaya konabilir. Ancak özellikle gebelik beklentisinde olan kadınlar bu hususta biraz sabırsız davranırlar. En ufak bir baş dönmesinde, hafif bir bulantıda, bazen kabızlıkta dahi sebebin gebelik olmasını istediklerinden, her durumu buna yorumlarlar ve gebeliği en erken şekilde tespit etmek isterler.

Gebeliğin bazı ortak belirtileri vardır ancak bu belirtiler herkeste olacak diye bir kaide yoktur. Çoğunlukla görülür ancak buna kesinlikle görülür denemez. Bu belirtiler; gün içinde, özellikle sabahları bulantı bazen de kusma, baş dönmesi, koku hassasiyeti, kasık ağrısı, sık idrara çıkma gibi durumlardır.

Tahlil.com doktorları, kadınların bu konudaki meraklarını gidermek için GEBEMATİK tasarladılar. GEBEMATİK uygulamamızı kullanarak Gebe miyim? ve Nasıl Anlarım? konularında merakınızı bizlere soru sormanıza gerek kalmadan günün her saatinde sitemiz üzerinden giderebilirsiniz. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?