Adet Takvimi Nedir?
Adet Gününü Bilmek Neden Önemlidir?
Hamile kalmak isteyenler ya da hamilelikten korunmak isteyenler için adet günlerinin bilinmesi, yumurtlama dönemlerinin hesaplanması çok önemlidir.
Yumurtlama dönemi içinde ilişkiye girildiğinde gebelik oluşma ihtimali çok yüksek olduğundan, özellikle bir süre deneyip gebe kalamayanlar yumurtlama günlerini doğru hesaplamalı ve bu döngüye göre ilişkiye girmelidirler.
Adet kanamaları düzenli aralıklarda olan kadınların yumurtlama dönemleri kolaylıkla bilinmektedir.
Zira bir sonraki adet başlamadan yaklaşık olarak 14 gün önce yumurtlama dönemine girilmiş olur.
Gebeliğe engel her hangi bir rahatsızlığı bulunmayanlar bu dönemlerde yaşayacakları cinsel ilişki sonucunda hamile kalabilmekteler.
Adet kanamaları düzenli aralıklarda yani 28 günde bir olan kadınlar, adetleri başladığı günden sonraki 14. gün itibariyle yumurtlama dönemine girer.
Bundan 2-3 gün önce başlamak kaydıyla 1 hafta boyunca 2 günde bir cinsel ilişkiye girerlerse büyük bir ihtimalle gebelik elde ederler.
Daha açık bir ifade ile bir adet bittikten 12-13 gün sonraki 1 hafta boyunca 2 günde bir korumasız düzenli ilişki gebeliği gerçekleştirebilmektedir.
Gebelik ihtimalinin arttırmak adına her gün cinsel ilişkiye girmek, sperm sayısı, hareketliliği ve olgunluğunu olumsuz etkiyeceğinden 2 günde bir ilişkiye girmek daha doğru olacaktır.
Adet Takvimi Nasıl Hesaplanır?
Adet günü hesaplamasına farklı örnekler:
Düzenli adet görme hususunda en net takvim 28 günde bir adet görülmesi şeklindedir.
Ancak 21, 30 ya da 35 günde bir adet gören kadınlar da bulunmaktadır. İki adet arasındaki süre sabitse ve 35 günden uzun değilse düzenli bir adet döngüsünden bahsetmek mümkündür.
Bu bağlamda adet kanamaları 30 günde bir olan kadınlar adetin başladığı günden itibaren sayarak 16. günde yumurtlama olacağını hesaba katıp 14. günü de içine alan bir hafta boyunca 2 günde bir cinsel ilişkiye girdiklerinde gebelik şanslarını artırırlar.
Buna ek olarak 35 günde bir düzenli olarak adet olan kadınlarda yaklaşık olarak 21. günde yumurtlama olacağı ve bu sebeple 19. günden itibaren ilişkiye girmeye başlamaları bilinmelidir. Bu günleri sayarken adet kanamasının başladığı ilk gün itibaren sayılması gerektiği unutulmamalıdır.
Adet Kanamaları Düzensiz Olan Kadınlarda Yumurtlama Tarihi Nasıl Hesaplanır?
Adet dönemi düzenli aralıklara sahip olan kadınlarda yumurtlama günlerini belirlemek çok kolayken, düzensiz adet gören kadınlar için bu durum biraz daha zor olmaktadır. Ancak yumurtlama dönemini belirleme ile ilgili en net husus; bir sonraki adet kanaması başlamadan 14 gün önce yumurtlama dönemine giriliyor olmasıdır.
Bu sebeple tam olarak bilinmediği durumlarda da muhtemel adet başlangıcından yaklaşık 16 gün önce 2 günde bir korumasız düzenli cinsel ilişkiye girmek gebelik meydana getirebilecektir.
Adet Gecikmeleri Gebelik Belirtisi midir?
Dünya üzerinde düzenli adet görenler için genel yargı 28-30 günde bir adet görüldüğü şeklindedir.
Tüm gebelik ve yumurtlama dönemi hesaplamaları bu zaman dilimi göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Ancak bazı kadınlarda sürekli, bazılarında ise ara sıra adet düzensizlikleri görülebilmektedir.
Bu adet düzensizlikleri çok nadir görülüyorsa endişelenmeye gerek yoktur.
Yaşanan stres, üzüntü, mekan değişikliği ya da iklim değişikliği geçici olarak adeti geciktirmiş olabilir. Fakat sık sık adet düzensizliği yaşayan, adet kanamaları bazen çok yoğun, bazen çok az miktarda olan kadınların bir uzman tarafından muayene edilip, gerekli testlerin yapılmasında fayda vardır.
Bu paralelde ara sıra yaşana adet gecikmelerinin bir rahatsızlığın belirtisi olmayacağı, ancak gebelik belirtisi olabileceği düşünülmektedir. Zira her ay düzenli olarak adet gören ve korumasız düzenli cinsel ilişkiye giren kadının o ay adetinin gecikmesi gebelik şeklinde yorumlanabilir. Bu durumda gebelik testi yaptırmak doğru olacaktır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.