Gelişme Çağında Bol Su Tüketmeyi İhmal Etmeyin!

Yayın Tarihi : 2016/03/27 15:50 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/28 08:40 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Enzimler, vücutta metabolik faaliyetleri gerçekleştiren en önemli unsurlardır ve su azlığında gerçek performanslarını gerçekleştiremezler. Metabolizma hızının çok aktif olduğu gelişme çağında su tüketimi bu sebeple oldukça kıymetlidir. 
Gelişme Çağında Bol Su Tüketmeyi İhmal Etmeyin!

Enzimler, vücutta metabolik faaliyetleri gerçekleştiren en önemli unsurlardır ve su azlığında gerçek performanslarını gerçekleştiremezler. Metabolizma hızının çok aktif olduğu gelişme çağında su tüketimi bu sebeple oldukça kıymetlidir. 

Günde Ne Kadar Su Tüketilmelidir?

Vücudun %70’den fazlasını oluşturan su, hayati bir içecektir. İki günlük su diyeti, kişide ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yetişkin bir insanın ortalama günde 1,5-2 litre arası su tüketmesi gerekir. 

Aşırı spor ve efor sarf etme halinde bu miktar artabilir. Çünkü vücuttan bu yolla su atma hızı artar ve kaybedilen su mutlaka yerine konmalıdır. Ayrıca spor faaliyetleri metabolizmayı artıran unsurlardır. Yani yapılan sporun da amacını gerçekleştirebilmesi için yine suya ihtiyaç vardır.

Hayati reaksiyonların gerçekleştiren enzimler su olmayan ortamda çalışamazlar. O nedenle fazlaca enzim ve protein sentezinin yapıldığı gelişme ve ergenlik sürecinde su tüketimine ayrıca özen gösterilmelidir. 

Bebekler ilk 6 ay su ihtiyacını dahi anne sütünden karşılarlar. Ancak 6. Aydan itibaren bebeğe de su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çünkü bebeklikte kazandırılan alışkanlıklar aslında hayatı şekillendiren alışkanlıklardır. Ve büyümenin en hızlı olduğu dönem bebeklik dönemi olduğundan vücut suya oldukça fazla ihtiyaç duyar. 

Susamadan Su İçin 

Vücut kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kişide arzu uyandırır. Tıpkı demir eksikliği olan kişilerde toprak yeme yatkınlığı gibi bir durumdur bu. Vücudun fonksiyonlarını gerçekleştirmek için suya ihtiyacı olduğunda da susama refleksi olarak karşımıza çıkar. Ancak kötü haber, vücut bunu gerçekten depolar çok boşaldığında ister. Yani yeterince su tüketmiyorsanız ve çok yoğun şekilde susadığınızı hissediyorsanız vücutta çok ciddi su eksikliği var demektir ve bu eksikliği kapatmak için uzun zaman su tüketimini artırmanız gerekir. 

Bu sebeple vücudun susamasını beklemeden düzenli aralıklarla su içmek gerekir. Bunun için kendinize uygun periyotlar belirleyebilirsiniz. Her saat başı bir bardak su, her tuvalet sonrası bir bardak su, her yemek ögünleri arası üç bardak su gibi kendinize uygun periyotlar belirlerseniz su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. 

Su İçmenin Diğer Faydaları Nelerdir?

Aslında metabolik faaliyetler derken, vücutta gerçekleşen her kimyasal olay kast edilir ama biraz açmak gerekirse su,

Cildi yeniler ve güzelleştirir,

Sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağlar,

Ciltte yara iyileşmelerini hızlandırır, çatlak oluşumunu engeller, cilt kuruluğunu önler,

Iç organların düzgün şekilde görevlerini yerine getirmelerini sağlar,

Boşaltım sistemini hareketlendirerek kabızlığı önler, atıkların vücuda zarar vermeden uzaklaştırılmasını sağlar,

Özellikle böbrek ve karaciğer sağlığını olumlu etkiler ve vücudu pek çok hastalıktan korur. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?