Gonokok Kültürü Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/19 13:22 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Gonokok; gram negatif bir bakteridir. Tıpta Neisseria gonorrhea bakterisi olarak bilinir. Bu bakterinin tanısının koyulmasında kültür yöntemi kullanılır.Gonokok kültürü mikrobiyoloji laboratuvarlarında şüphelenilen örnekten alınan materyalin özel besiyerlerine ekilmesi ve en az 28 saatlik inkubasyonun ardından mikrobiyoloji uzmanınca değerlendirilmesi ile gerçekleştirilir.

Gonokok Kültürü Nedir?

Gonokok Nedir?

Gonokok; gram negatif bir bakteridir.Bakterinin tıbbi adı ise  neisseria gonorrhea olarak bilinir.Mikroskopta kahve tanesi, kahve çekirdeği görünümündedir.
Neisseria gonorrhea bakterisi Gonorrhea hastalığının etkenidir.

Gonorrhea Hastalığı Nedir?

Bu hastalık halk arasında bel soğukluğu olarak da bilinir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Enfeksiyon, korumasız cinsel ilişki, ağızdan ve/ veya  an*l ilişki ile bulaşmaktadır.
Gonorrhea hastalığı tedavi edilmez ise her iki cinste de kısırlığa ve pelvik inflamatuvar hastalığa yol açabilir.
Hasyalık gebelik sürecinde anne karnındaki  çocuğa da bulaşabilmektedir.

Hastalık üreme yollarında, erkekte üretrada ve her iki cinste cinsel organda sarımsı iltihap meydana getirir. Bu duruma bel soğukluğu denir.Bu hastalık antibiyotik tedavisi ile iyileşen bir hastalıktır.
Bu hastalıktan şüphelenen erkek hastaların üroloji, kadın hastaların ise kadın doğum doktoruna başvurması önerilmektedir.

Gonokok Kültürü Nedir?

Gonokok kültürü mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan bakteriyojik bir tahlil yöntemidir. Erkeklerde üretradan gelen sümüksü akıntı örneğinin kadınlarda ise servikal ve vajinal akıntı örneğinin incelenmesi sonucu teşhis konur. Hastalığın kesin tanısında sadece klinik tanı konması yeterli değildir.
Gonokok kültür kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Gonokok kültürü için şüphelenilen yerden akıntı örneği steril eküvyonlar (pamuklu çubuk) ile alınır ve kültür incelenmesi için mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilir.
Alınan örneğin kültür tahliline ilave olarak lama yayılıp gram boyama ve/veya metilen mavisi boyama sonrası mikroskopta incelenip lökositler içinde kahve çekirdeği şeklinde gram negatif diplokokların görülmesi de tanıda yardımcıdır.

Kültür için alınan örnek çikolata agar ve insan kanlı besiyerine öze aracılığı ile ekilir.
En az 48 saat ile 72 saatlık karbondioksitli ortamda  inkübasyon sonrası kültürde üreme beklenir. Bu nedenle hemen çıkan bir kültür tahlili değildir.
Kültürde gonokok üreyebiliyorsa tanı için yeterli sayılır. Bu tahlil mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?