Günde Ne Kadar Tuz Tüketmeli ?

Yayın Tarihi : 2018/03/20 10:20 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/07 16:33 •
Her gün tükettiğimiz sofra tuzunun kimyasal bileşeni sodyum klorürdür.
Günde Ne Kadar Tuz Tüketmeli ?

Her gün tükettiğimiz sofra tuzunun kimyasal bileşeni sodyum klorürdür.

Günde Ne Kadar Tuz Tüketilmelidir?

Sodyum vücutta sinirsel iletim ve kas kasılmalarından sorumludur. Bu sebeple günlük olarak tuz tüketilmelidir. Ancak tuz tüketimi abartılmamalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.

Günde ortalama 1500-2500 miligram arası tuz tüketilmektedir. 

Fazla Tuz Tüketiminin Zararları Nelerdir?


Eğer fazla tuz tüketilirse kalp atışları hızlanır, ödem oluşur ve tansiyon artar. Kalp hastalıklarında da tuzun yadsınamaz bir rolü vardır. Fazla tuz tüketimi kalp damar hastalıklarında artışa sebep olmaktadır. Bu durum kişinin dolaşım sistemini bozar ve ciddi hastalıklara neden olabilir.  Bunun yanında böbrek fonksiyonlarını düşürür, görme kayıplarına da sebep olabilir. 

Tuzlu Besin İçeriklerine Dikkat Edin

Tuz tüketimi dendiğinde akla ilk gelen; yemeklere atılan ve direkt olarak tuzluk kullanımı olsa da, aslında pek çok besin de tuzca zengindir. Bu besinlerin karışımında tuz vardır ve çoğu zaman bu miktar, günlük tuz miktarına katılmaz ve ihmal edilir. Oysa ki, günlük tüketilmesi gereken tuz miktarının içine bu besinlerde dahil edilmelidir.

Tuz içeriği yüksek olan besinler; hazır soslar, salça, ketçap, mayonez, konserveler, turşular, şarküteri gıdaları, paket gıdalar (bisküvi, kraker, cips), zeytin ve peynir gibi pek çok gıda tuz içeriğinden zengindir.

Gıdalarda Tuz Neden Kullanılır?

Gıdalarda tuz kullanımının ilk sebebi, tabii ki lezzet vermesidir. Bunun dışında tuz, besinlerin bozulmadan korunmasına yardımcı olur. Bu sebeple de özellikle konserve ürünlerde ve turşularda sıklıkla tercih edilir. Çünkü bu besinler hemen tüketilmeyen, uzun süre raflarda bekletilen besinlerdir.

Tuz Tüketimi Nasıl Azaltılır?

Tuz tüketiminin aşırı olması toplum olarak bir problemimizdir. Bu sebeple zamanla ve özveriyle çalışmak gerekir. Öncelikle sofralardan tuz alınmalı ve yemeğe atılan kararında tuza riayet edilmelidir.

Yemek pişerken değil, piştikten sonra tuzu atılmalıdır. Böylece su buharı ile tadı azalan yemeğe daha fazla tuz atma ihtimali ortadan kalkar ve yemek tuzunu korur.

Bebeklikten itibaren az tuzlu yemek alışkanlığı kazandırılmalıdır.  

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?