Hamilelikte Amniyosentez ve Bilinmesi Gerekenler
Hamilelik sürecinde doktorun gerek görmesi durumunda amniyosentez yöntemi ile bebeği anne karnında çepeçevre sararak dış tehlikelerden koruyan amniyon sıvısından örnek alınır.
Hamilelik sürecinde doktorun gerek görmesi durumunda amniyosentez yöntemi ile bebeği anne karnında çepeçevre sararak dış tehlikelerden koruyan amniyon sıvısından örnek alınır.
Bu sıvı içerisinde bebeğin deri döküntüleri vardır. Bu şekilde bebeğin DNA’sına ulaşılır.
Çoğunlukla Down sendromu gibi kalıtsal hastalıkların araştırılmasında kullanılan bir yöntemdir. Amniyosentez yöntemi riskli bir tarama yöntemidir ve uzmanlarca yapılmalıdır.
Doktor Neden Amniyosentez Testi İster?
Gebelik uzun bir süreçtir. Bu süreç, iki hücrenin bir araya gelerek, yeni bir birey oluşturma sürecidir ve bir bebeğin tüm gelişimi bu süreçte tamamlanır. Haliyle bu dönemde ortaya konan hastalıklar, erken tedavi veya gebeliğin sonlandırılmasıyla birlikte hayata yeni bir yön verebilir.
Gebelikte bebeğin genetik olarak down sendromu olma olasılığı tarama testlerinde ortaya konur. Burada ihtimalleri belirleyen; anne yaşı, bebeğin genel yatkınlığı gibi durumlardır ki yüzde üzerinden oran olarak sonuç verilir. Bu tarama testi, anneden kan alınarak yapılır. Bu durumda ne bebeğe, ne de anneye herhangi bir zarar gelmesi mümkün değildir.
Ancak bu tarama testlerinde bebek down sendromu açısından yüksek riskli görülürse o zaman bebeğe amniyosentez sıvısı alımı ile yapılan test önerilir.
Amniyosentez Testi Yapılmak Zorunda mı?
Amniyosentez sıvısı testini yaptırmak zorunlu değildir. Tamamen anne ve baba adayının kararına bağlıdır.
down sendromu genetik olarak kromozom sayısında meydana gelen, bir fazla gen sayısının sebep olduğu hastalıktır. Dolayısıyla bu hastalığa müdahale etmek mümkün değildir. Testin sonucunda eğer anne bebeğini aldıracak ve down sendromuna sahip bir çocuk dünyaya getirmek istemeyecekse o zaman testi yaptırmak anlamlı olur.
Ancak çocukta down sendromu çıksa dahi anne bebeğini aldırmayacaksa o zaman bu testin yapılması çok da önerilmez. Çünkü amniyosentez sıvısı bebeğin yaşadığı kanaldan alındığı için düşük riski ortaya koyabilir ki bu da istenmeyen bir durumdur.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|