Beta HCG Testi: İnsan Koryonik Gonadotropini (HCG): Hamilelik Hormonu

Yayın Tarihi : 2019/02/12 22:52 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/06 11:37 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İnsan Koryonik Gonadotropini yani bilindik adıyla HCG Hamilelik dönemi boyunca ortaya çıkan bir hormondur. Bu makalemizden, HCG'nin tam olarak ne olduğunu, ne zaman ortaya çıktığını, hangi değerlere ulaştığını ve bu değerlerin etkilerini öğrenebilirsiniz.

Beta HCG Testi: İnsan Koryonik Gonadotropini (HCG): Hamilelik Hormonu

Beta HCG Testi: İnsan Koryonik Gonadotropini Nedir?

İnsan koryonik gonadotropin hormonu (hCG olarak daha iyi bilinir) hamilelik sırasında üretilir. Döllendikten sonra yumurtayı besleyen ve rahim duvarına yapışan plasentada oluşan hücreler tarafından üretilir. Bu hormonun kandaki seviyeleri ilk önce hamile kaldıktan yaklaşık 11 gün sonra bir kan testiyle ve hamile kaldıktan yaklaşık 12-14 gün sonra idrar testi ile saptanabilir.

Beta HCG Düzeyi Gebelikte Ne Zaman En Yüksek Seviyeye Ulaşır?


Genellikle kanda Beta  hCG seviyeleri her 72 saatte bir iki katına çıkar. Beta HCG değeri gebeliğin ilk 8-11 haftasında en üst seviyeye ulaşacaktır ve daha sonra düşecel ve hamileliğin geri kalanında eski haline dönecektir.

Beta HCG Değerleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  1. Hamilelik daha da ilerledikçe ve hCG seviyesi yükseldikçe, iki katına çıkması gereken süre yaklaşık 96 saatte bir olabilir.
  2. Beta  hCG değerinizin çok artması durumuna karşın dikkatli olun. Normal bir hamilelikte düşük hCG seviyeleri olabilir ve hamilelik mükemmel sağlıklı bir bebekle sonuçlanabilir. Hamileliğinizin 5-6. haftadan sonraki ultrason sonuçlarını kullanmak hCG değerlerini kullanmaktan çok daha doğrudur.
  3. 5 mIU / mL'den düşük bir hCG seviyesi hamilelik için negatif olarak kabul edilir ve 25 mIU / mL'nin üzerindeki herhangi bir değer ise  gebelik için pozitif olduğu kabul edilir.
  4. 6 ila 24 mIU / mL arasında bir hCG değeri ise gri bir alan olarak kabul edilir ve seviyelerinizin hamileliği onaylamak için yükselip yükselmediğini görmek için muhtemelen tekrar test edilmeniz gerekir.
  5. HCG hormonu mililitre başına mili-uluslararası birimlerle ölçülür (mIU / mL).Sonuçlar bu birimle rapor edilir.
  6. Normalde gebelik varlığında transvajinal ultrason, Beta hCG değerleri 1.000 - 2.000 mIU / mL arasına ulaştığında gebelik kesesi görülür. Değerler çok fazla farklılaşabildiğinden ve gebelik testi yanlış olabileceğinden, hCG seviyesi en az 2,000 mIU/ml'ye ulaşana kadar ultrason bulguları ile bir teşhis yapılmamalıdır.
  7. Tek bir Beta hCG değeri çoğu tanı için yeterli bir bilgi değildir. Hamilenin sağlığı ile ilgili bir soru olduğunda, birkaç gün arayla yapılan birkaç hCG testi durumun daha doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.
  8. HCG seviyeleri hamilelik kesinleşene kadar kullanılmamalıdır, çünkü bu değerler çok değişkendir.
  9. Beta HCG testlerinin iki yaygın türü vardır. Nitel hCG testi hCG'nin kanda mevcut olup olmadığını algılar. Nivel hCG testi ( ya da beta hCG)  ise kanda bulunan hCG miktarını ölçer.

Hamilelik Boyunca Beta HCG Seviye Değerleri

Gebelikte son adet döneminden  itibaren Beta hCG değerleri *

  • 3. hafta: 5 - 50 mIU / mL
  • 4. hafta:  5 - 426 mIU / mL
  • 5. hafta: 18-7,340 mIU / mL
  • 6. hafta : 1,080-56,500 mIU / mL
  • 7 - 8. hafta: 7, 650-229,000 mIU / mL
  • 9-12. hafta : 25,700-288,000 mIU / mL
  • 13 - 16. hafta : 13,300-254,000 mIU / mL
  • 17 - 24. hafta : 4,060-165,400 mIU / mL
  • 25 - 40. hafta : 3,640-117,000 mIU / mL
  • Hamile olmayan kadınlar: 0 - 5 mIU / mL
  • Postmenopozal kadınlar: 0 - 8 mIU / mL

* Bu değerler sadece bir rehberdir – her kadının hCG seviyesi farklı şekilde yükselebilir. Önemli olan seviye değil, seviyedeki değişimdir.

Düşük Beta HCG değeri ne anlama gelir?

Düşük bir hCG seviyesi herhangi bir şey anlamına gelebilir ve seviyenin nasıl değiştiğini görmek için 48-72 saat içinde tekrar kontrol edilmelidir.

Düşük bir hCG seviyesi şunlara işaret edebilir:

  • Hamileliğin yanlış hesaplanması
  • Düşük ya da boş gebelik kesesi ihtimali
  • Dış gebelik

Yüksek HCG değeri ne anlama gelir?

Yüksek bir hCG seviyesi de bir takım şeyler anlamına gelebilir ve seviyedeki değişiklikleri değerlendirmek için 48-72 saat içinde tekrar kontrol edilmelidir.

Yüksek bir hCG seviyesi şunlara işaret edebilir:

  • Hamileliğin yanlış hesaplanması
  • Mol gebelik
  • Çoklu gebelik

HCG Seviyesi düzenli olarak kontrol edilmeli mi?

Gebeliğe dair sağlıksız bir durum düşünülmediği takdirde, kanda Beta HCG değerlerinin düzenli olarak kontrol edilmesine gerek bulunmamaktadır.

Bir sağlık uzmanı, kanamanız varsa, şiddetli kramplarınız varsa veya daha önce düşük yaptıysanız seviyelerinizi tekrar kontrol edebilir.

Düşük yaptıktan  sonra HCG seviyeleri nasıl olur?

Çoğu kadın, gebelik kaybından yaklaşık 4-6 hafta sonra Beta HCG değerlerinin gebelik  öncesi döneme geri gelmesini bekler. Doktorlar genellikle bu değerlerin 5'in altına dönmesine kadar takiplerini sürdürebilir.

Beta HCG yüksekliği gebelik dışı da olabilir mi?

Yüksek Beta HCG değerleri olduğunda, büyük olasılıkla hamilelik bulgusudur. Ancak yanlış pozitif son derece nadirdir. Bununla birlikte, bazı kanser türleri ve erken düşük gibi yanlış bir pozitifliğe neden olabilecek bazı koşullar vardır. Bazı antikorlar test sonuçlarına da müdahale edebilir.HCG içeren ilaçlar hCG seviyelerine de müdahale edebilir.
Antibiyotikler, ağrı kesiciler, doğum kontrol veya diğer hormon ilaçları gibi diğer tüm ilaçların hcg'yi ölçen bir test üzerinde herhangi bir etkisi olmamalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?