Hamilelikte Miyom Tedavisi Yapılır mı?

Yayın Tarihi : 2019/01/03 21:05 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/03 21:05 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Miyom %30 oranında, kadınlarda görülen, iyi huylu tümörlerdir. Ancak bazı kişilerde bu tümörler, iyi huylu devam etmeyip, kötü huylu olarak kanser hastalığına sebep olabilmektedir.

Hamilelikte Miyom Tedavisi Yapılır mı?

Miyom %30 oranında, kadınlarda görülen, iyi huylu tümörlerdir. Ancak bazı kişilerde bu tümörler, iyi huylu devam etmeyip, kötü huylu olarak kanser hastalığına sebep olabilmektedir.

Miyom, hastanın genel hayat kalitesinde bir düşüşe sebep olmaz. Ancak, östrojen hormonuna bağlı bir mekanizması olduğundan; adet dönemlerinde fazla kanamaya ve cinsel ilişki esnasında ağrılara sebep olabilirler.

Miyomların kansere dönüşmemesi için düzenli kontrolleri aksatmamak çok önemlidir. 6 ayda bir yapılacak rutin kontroller, hastayı kansere yakalanmaktan veya yakalandıysa dahi, erken teşhis ve kolay geçen bir tedavi ile kurtarmak mümkündür.

Gebelik; günümüzde daha da kontrollü duruma gelebilmiş bir durumdur. Geliştirilen koruma yöntemleri, geçmişe göre günümüzde daha kaliteli ve sağlam olduğundan artık istenmeyen gebelik durumları hayli düşmüştür. Bu sebeple, gebe kalmak isteyen hanımlar, öncelikle bir kadın doğum muayenesinden geçmeli, şayet miyomu varsa, gebelik oluşmadan önce bu miyomlardan kurtulmalıdır.

Peki miyomlar gebelikten önce tedavi edilmezse ne olur? Miyomlar, gebelik döneminde hormonların artışıyla birlikte büyürler. Büyüyen miyom, konum itibariyle, bebeğin tutunması gereken yerde bulunursa, gebelik kesesinin oluşmasını engeller. Gebelik kesesi oluşsa dahi, bu alanı miyom kapladığından bebek tutunamaz ve düşüklere sebep olur.

Miyom gebelik kesesinden farklı, rahim çıkışına denk gelen kısımda bulunursa, normal doğuma engel teşkil edebilir. Böyle miyomlar, gebelikle büyüdüğü için bebeğin doğum pozisyonunu almasına engel olmakla birlikte, rahim ağzını tıkayarak bebeğin geçişini engelleyebilir ve normal doğum ihtimalini ortadan kaldırabilir.

Ayrıca böyle bir gebelikte miyomun boyu çok büyüdüğünden, sezeryan doğumda dahi, miyomlar temizlenemez.

Gebelikte miyomlara müdahale edilemez. Çünkü bu gebeliği tehlikeye atabileceği gibi, hormonlarla birlikte büyümesini sürdürecek olan miyomdan da kurtulmayı engeller. Şayet hasta, gebelikten önce kontrollerini yaptırmadı ve miyomlarla gebe kaldıysa, sadece takip edilebilir. Herhangi bir müdahale söz konusu değildir.

Bu sebeple gebelik planlamadan önce muhakkak kadın doğum uzmanı muayenesinden geçilmeli; miyom varsa durumuna göre gerekli tedavi uygulanarak küçültülmeli veya alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?