İdrar Kaçırma Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Yayın Tarihi : 2018/06/10 03:07 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/10 03:07 •
İdrar kaçırma daha çok kadınlarda görülen bir hastalıktır
İdrar Kaçırma Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar kaçırma daha çok kadınlarda görülen bir hastalıktır.İstemsiz bir şekilde idrarını tutamama ve kaçırma şeklinde olur. İdrarıdepolayan mesane, kaslı bir yapıdan oluşur ve bu kaslar sayesinde idrarımızıkontrol ederiz. Kasın yapısında, idrar yollarında veya mesanede oluşacak birbozukluk idrar kaçırmaya sebep olabilir.

Kimler idrar kaçırma hastalığı açısından risk altındadır?

Yaşlılar, hamileler, doğum yapan kadınlar, obez bireyler, menopozdönemindeki kadınlar, çok kafein tüketen kişiler, genetik olarak bu hastalığıbulunduranlar, sigara içenler, devamlı kabız olanlar, idrar yolları enfeksiyonugeçiren kişiler, mesane kanseri olan hastalar, travma veya kaza geçirenbireyler vb. idrar kaçırma açısından risk altındadır.

İdrar kaçırma türleri nelerdir?

-Sıkışma tipi idrar kaçırma: Ani gelen işeme isteğiyleistemsiz olarak idrar kaçırmaktır. Mesane kasındaki bir bozukluktan dolayımesane içindeki basınç aniden artar ve idrar dışarı çıkar.

Strese bağlı idrar kaçırma: Fiziksel aktiviteler sırasındaharekete bağlı ani ve istemsiz idrar kaçırmadır. Örneğin bir anda şiddetliöksürmeyle, hapşırmayla veya gülmeyle beraber idrar kaçırılmasıdır. Aşırıfiziksel aktivite yapan veya ağır kaldırma gibi işlerde çalışan kişilerde degörülebilir. Mesane boynu zayıflayanlarda sık görülür.

Fonksiyonel idrar kaçırma: Kronik olarak fiziksel veyadoğuştan bir fonksiyon bozukluğuna sahip olan kişilerde görülebilir. Bu birsinir sistemi hastalığı (Parkinson, Alzheimer vb.) da olabilir ve diğerkaslarda olduğu gibi mesane kasını da etkiler.

İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir?

-Yaşam tarzı değişiklikleri: İdrar kaçırmayı önlemek veengellemek için obez bireyler kilo vermeli, aşırı kafein alanlar kafein alımınıkısıtlamalı, aşırı sıvı alınıyorsa azaltılmalı, kabızlık tedavi edilmeli,sigara bırakılmalı, öksürük ve akciğer hastalıkları tedavi edilmeli, ağıregzersizlerden kaçınılmalı ve idrarı tutmadan düzenli olarak tuvaletegidilmelidir.

İdrar kaçırma sorunu olan hastalarda gün içinde alınansıvıların saati ve miktarı kontrol edilmeli, gerekirse not tutulmalıdır.

Bunun dışında idrar kaçırmanın tipine, seviyesine, hastanındurumuna ve doktorun kararına göre farklı tedavi çeşitleri de uygulanır.Bunlardan birkaçı fizik tedavi, medikal ilaç tedavisi ve ameliyat olmaktır.

İdrar kaçırmayı önlemek için Kegel Egzersizleri de önerilir.Bu egzersizi yapmak için belli kaslarınızı sıkıp gevşetmek gerekiyor.İdrarınızı yaparken birden durdurmak için kaslarınızı sıkın. Bu şekilde hangikaslarınızı sıkmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Düz bir zemine yatıp günde 3kez 25’er kere o bölgedeki kaslarınızı aynı idrarınızı durduruyormuş gibi sıkınve gevşetin. İdrarı kontrol etmede çok faydalı olduğunu göreceksiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?