Hamilelikte Rahat Uyumak İçin Öneriler

Yayın Tarihi : 2016/03/19 12:01 • Güncelleme Tarihi : 2022/02/13 00:40 •

Hamilelik sürecinin özellikle ilerleyen zamanlarda genişleyen karın ve hareketlenen bebekle birlikte uyumak gerçekten güçleşir

Hamilelikte Rahat Uyumak İçin Öneriler

Hamilelik sürecinin özellikle ilerleyen zamanlarında, genişleyen karın ve hareketlenen bebekle birlikte uyumak gerçekten güçleşir. Doğru pozisyonda yatmakla uyuma sorununu büyük ölçüde giderebilirsiniz. 

Hamilelikte Rahat Uyku Pozisyonu Nasıl Sağlanır?

Uyurken bacak arasına mutlaka yastık alın. 

Yan veya sırt üzeri yatabilirsiniz. 

Eğer uyurken çok dönüyorsanız çevrenize yastıktan set yapabilirsiniz. 

Akşam yemeklerini hafif tutmak ve uyumadan önce minik egzersizler yapmak oldukça önemlidir. 

Gebelikte Egzersiz Bebeğe Zarar Verir mi?

Bu sorunun yanıtı aslında gebelik öncesi hayata dayanır. Yani eğer gebe olmadan önce düzenli egzersiz yapıyorsanız ve kaslarınız bu duruma alışıksa gebelikte de yapacağınız egzersizler zararsızdır. Tabii bebeğin risk durumunu öğrenip doktorunuzdan tavsiyelerini aldıktan sonra. 

Ancak gebelikten önce egzersizle uğraştığınız ve aktif hareket yaptığınız bir dönemde değilseniz, yürüyüş haricinde yapacağınız egzersizler sizi ve bebeğinizi yorabilir. Hamilelikte rahim kasları aktiftir. Özellikle ilk üç ayda hareketlilik ve ağır kaldırmamak bu sebeple önemlidir. Yani eğer rahim kasılmanız haddinden fazlaysa bebekte düşük ihtimali artabilir. Bu sebeple eğer gebelik öncesinde aktif spor yapmıyorsanız, gebeliğinizde bol yürüyüş yapmalısınız. Ancak doktor önerisi ile daha ileri seviye sporlara geçebilirsiniz. 

Egzersiz sadece kilo kontrolü için değil, gebelik hormonları etkisiyle rahat uyuyamadığınızda da en iyi dostunuz olacaktır. Hafif yorgunluklar, insanın uyku kalitesini artırır. Yorulduğunuzda vücudunuzda karbondioksit seviyesi yükselir ve bu karbondioksit vücuttan uzaklaşana kadar halsizlik ve yorgunluk hissedersiniz. Bu sebepledir ki, gün içinde fiziksel aktivite gerçekleştirdiğinizde vücudunuzda karbondioksit miktarı, sizi uykuya sevk edecek ve derin, dinlendirici bir uyku uyuyacaksınız. Ancak bu miktarı abartmamak gerekir. Çünkü fazla fiziksel yorgunluk kas ağrılarına ve kramplarına sebep olur ve bu durumda dinlendirici bir uykudan bahsedilemez.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?