Pandemi (Küresel Salgın) Nedir?

Yayın Tarihi : 2020/04/05 21:47 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/06 14:04 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz

Pandemiler, aynı anda az ya da çok enfeksiyon meydana gelen, dünya genelindeki popülasyonlarda keskin bir artış gösteren hastalık durumlarıdır. Genellikle veba veya grip gibi bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunurken, genellikle kanser, obezite ve hatta bağımlılık gibi diğer sağlık durumlarını ifade etmek için kullanılır. Pandemiler hakkında daha fazla bilgiye makalenin devamını okuyarak ulaşabilirsiniz.

Pandemi (Küresel Salgın) Nedir?

Toplumda patojen iletimi tipik olarak beş genel tanımla açıklanır. 

Endemik bir enfeksiyon, zaman içinde nispeten istikrarlı kalan, beklenen sayıda konakçıya genellikle oldukça iyi anlaşılan yollarla bulaşan bir enfeksiyondur. Örneğin parazit sistozomyas ciddi enfeksiyonlara neden olabilir, ancak genellikle yıldan yıla çok fazla değişmeyen sayılarda tropikal bölgelerde bulunur.

Bir salgın, bölgede yayılma hızının ani bir artış gösterdiğine işaret eder. Örneğin, 2019'da Kongo Demokratik Cumhuriyeti, ülkenin doğusundaki Ebola virüsüne yakalanan insanlarda ani bir artış gördü. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bunu bir halk sağlığı acil durumu olarak görse de, önlenmesi bunun bir salgın olmadığı anlamına geliyordu.

Daha geniş bölgelerdeki yaygın salgınlar epidemik olarak kabul edilir. Ebola'nın Batı Afrika'da 2013 ve 2016 arasında yayılması genellikle salgın kelimesi kullanılarak açıklanmaktadır.

Bir hastalık, dünya çapında hareket ederek yayıldığını kanıtladıktan sonra, küresel bir salgın olarak kabul edilebilir. 

Bir Salgın Resmi Olarak Ne Zaman Evrensel Olur?

2009 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir salgında H1N1 olarak bilinen yeni bir influenza A virüsü türü ortaya çıktı. Hızlı bir şekilde yayıldı ve WHO tarafından bir enfeksiyonun teşhis edildiği ülkelerin tabiatını dikkate alan ve resmi bir sürece dayanan  evrensel salgın olarak tanımlandı.

2019-coV corona virüsü enfeksiyonları 2020'nin başlarında yayılmaya devam ettikçe, WHO salgın hastalığının küresel salgın haline geldiğini belirtmek için artık resmi bir sınıflandırma kullanmadığını açıkladı.

Terimin erken kullanımı paniğe neden olabilir, yetkililer bunun yerine küresel salgını "pandemik potansiyele" sahip olarak tanımlarken, virüsün "hızlı bir şekilde nasıl küresel olarak yayıldığını" henüz gözlemlemediklerini söyledi.

Link: https://www.sciencealert.com/pandemic 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?