Menenjit Nedir? Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2016/11/14 09:09 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/22 08:34 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

menenjit, meninges adı verilen üçlü zar sisteminin iltihaplanması ve zarar görmesi anlamını taşır.

Menenjit Nedir? Neden Olur?

Menenjit, beyin zarı iltihabı olarak açıklanabilir. Bu iltihaplanmanın nedeni menengokok olarak isimlendirilen patojen bakterilerdir. Hastalık yüksek ateş ve titreme ile kendini gösterir. Hastalığın tanısı ve doğru tedavinin uygulanması hayati önem taşır. 

Meninges Nedir?

Meninges; beyindeki üçlü zar yapısıdır. Bu zarlar dıştan içe; sert zar, örümceksi zar ve ince zardır. Sert zarın görevi; beyni darbelerden ve sarsıntılardan korumaktır ki bu yüzden serttir. Örümceksi zar; sert zar ve ince zar arasında bulunur. Bunların bağlantılı kalmasını sağlar. İnce zar ise, içeriğinde kan damarlarını bulundurur, beynin her kıvrımına girerek beyinin oksijence doyurulmasını sağlar. Bu üçlü zar sistemi sayesinde; beyin hem beslenir, hem fonksiyonunu yerine getirir, hem de korunmuş olur. Bu zarın ismi, latince kökenlidir. Çünkü bilim dili; değişmediği ve gelişmediği için latince olarak devam eder.

Latincede -it eki, o dokunun iltihaplansı olarak adlandırılır. Yani menenjit, meninges adı verilen üçlü zar sisteminin iltihaplanması ve zarar görmesi anlamını taşır. Vücuda giden her bilgi beyinde saklıdır. Tüm dokuların, organların beslenmesi; hormonların çalışması, vücudun metabolik düzeni gibi unsurların tamamı beyinden gelen haberle gerçekleşir. Ancak bu meninges tabakası iltihaplanır yani menenjit durumu ortaya çıkarsa, işte vücudun belli bir bölgesi beyinden haber alamaz duruma gelir. Bu durumda hangi bölgede kan kesintisi olursa, o bölgenin felç olması, yani görevini yerine getirememesi söz konusu olur.

Menenjit ve Tedavisi

Menenjit hastalığında aşırı ateşlenme görülür. Bunun sebebi; vücudun yoğun bir biçimde savunma yapıyor olmasıdır. Menenjit durumunda ateş, basit yollardan düşürülemez ve eğer haddinden fazla yükselirse beyindeki enzimler fonksiyonunu yitirir ve felçlerin ortaya çıkması olası olur.

Bu sebeple yükselmesi engellenemeyen, hastada sayıklama, rüya görme ve ayılamama haline dönüşen ateşlenme durumundan mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.

Menenjitin sebep olduğu, beyin zarlarını etkileyen mikraba menengokok adı verilmiştir. Bunun sebebi; tamamen etkin olduğu beyin bölgesiyle alakalıdır. Menenjit aşısı vardır ancak ücretsiz aşılar kapsamında değil, özel bir aşıdır. İsteyen kişiler veya ebeveynler; eczanelerden temin edebilir ve sağlık ocaklarında bu aşıyı yaptırabilirler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?