Histerosalpingografi (HSG) rahim filmi ağrılı bir işlem midir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/05 18:41 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Histerosalpingografi (HSG) yada halk arasında bilinen adıyla  rahim filmi kadın doğum hastalıklarının tanısı ve takibinde kullanılan bir tıbbi tahlil yöntemidir.
Histerosalpingografi (HSG) rahim filmi ağrılı bir işlem midir?

Histerosalpingografi (HSG) Nedir?

Histerosalpingografi (HSG) yada halk arasında bilinen adıyla  rahim filmi kadın doğum hastalıklarının tanısı ve takibinde kullanılan bir yöntemdir.
Rahim içinin ve kanalların yapısal ve fonksiyonel özelliklerini araştırma amacıyla sıklıkla tercih edilen bir tahlil uygulamasıdır.
Özellikle de çocuğu olmayan kadınlarda infertilite (kısırlık) araştırılmasında kadın doğum doktorlarının sıklıkla istediği standart tahlillerin başında yer alır.
Girişimsel bir radyolojik uygulamadır. 

Kadın doğum doktoru tarafından rahim ağzına veya rahme uygulanan bir girişim neticesinde adet kanamaları kesintiye uğrayabilir veya azalabilir.
Buna kürtajı örnek gösterebiliriz..

Kadında adet kanamalarının kesilmesi veya azalması durumunda rahim ağzı kanalındaki muhtemel bir tıkanıklık veya rahim içinde yapışıklık olabilir.
HSG bu gibi durumların değerlendirilmesinde de uygulanmaktadır.

Ayrıca tekrar eden düşük vakalarının sebeplerinin araştırılması, rahimde konjenital bir bozukluk olup olmadığı konusunda da değerli bilgiler verir.
HSG incelemesinin yararlı bir yönü de vardır.Bu inceleme sonrası hamile kalan kadınlar sıklıkla görülmektedir.Bunun sebebi ise, tüplerde hafif yapışıklık gibi durumların verilen ilaçlı madde ile doğal olarak açılmasıdır.

Kısırlığın sebebi rahim içindeki bir enfeksiyon ise, verilen ilaçlı madde enfeksiyonun giderilmesine de katkıda bulunmaktadır.

Histerosalpingografi (HSG) ne zaman çekilir ?

HSG uygulanması öncesinde kadın doğum uzmanı tarafından ayrıntılı bir muayene yapılması önerilmektedir.
Bu muayene sonrası hastada enfeksiyon (iltihap) bulguları saptanması durumunda, HSG işlemi enfeksiyon tedavi edilene kadar  ertelenir.
HSG tahlili kadınlarda genel olarak adet kanamasının bitmesini müteakip 1-2  gün içerisinde uygulanır. Bunun nedeni ise mevcut adet kanamasının rahim içinden fallop tüplerine  ve buradan da karın boşluğu içine yayılması gibi durumların önüne geçmektir.

Bir diğer unsur ise rahim içinde olası bir gebeliğe zarar vermemektir.det sonrası bu girişim yapıldığında zaten gebelik de olmayacağından bu tür riskler de ekarte edilmiş olur.

Histerosalpingografi (HSG)(Rahim filmi) nasıl çekilir?

HSG incelemesi kadın doğum uzmanı, radyoloji uzmanı ve/veya radyoloji teknisyeni tarafından oluştulan bir ekip tarafından yapılır.
Hastayanın vajinasına,  jinekolojik muayene pozisyonundayken rahim ağzını görüntüleme amacıyla bir cihaz yerleştirilir.
Bunun ardından rahime  kanül adı verilen bir cihaz daha sokulur.Buradan enjektör vasıtasıyla görüntülenmenin sağlanması amacıyla ilaçlı madde verilir.
Bu madde sonrası rahim içi, rahim ağzı ve istenen bölgeler radyolojik açıdan görüntülenmiş olur. Kanalların açık olup olmadığı da izlenir.

Histerosalpingografi (HSG) (Rahim filmi )çekilmesi ağrılı bir işlem midir?

HSG dayanılmayacak kadar ağrılı bir işlem kesinlikle değildir.Hasta bu konuda gereksiz yere panik olmamalıdır.
Uzman ellerde yapıldığında işlem son derece hızlı ve ağrısız şekilde yapılmaktadır.

Doktor gerek görürse hastaya anestezi verilmesi için de anestezi doktorlarından destek alabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?