Panik Atak Nedir? Panik Atak İle Baş Etmenin Yolları

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Panik atak son yıllarda daha çok bilinen ve sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur
Panik Atak Nedir? Panik Atak İle Baş Etmenin Yolları

Panik atak son yıllarda daha çok bilinen ve sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Yoğun korku, kaygı, yoğun endişe gibi belirtileri olan psikiatrik bir hastalıktır. Panik atak temelinde stres faktörü bulunmaktadır. Panik atak etkeni olan stres,  evlilik, iş değişimi gibi yaşantınızdaki önemli değişimlerden kaynaklanabildiği gibi, sevdiğiniz birini kaybetmeniz, işinize son verilmesi, duygusal hayatta çalkantı gibi hayat tecrübelerinden ötürü de olabilir.
Devam eden bir süreç içinde büyüyüp, gelişen ve süregelen stres ve duygusal çalkantılar da panik atak nedeni olabilir. Panik atak, taşıyamadığınız, size bir bakıma ağır gelen duygularınızın, bedeniniz aracılığıyla dışa vurumu olarak da nitelendirilebilir.

Panik Atak İle  Nasıl Baş Edebilirsiniz?

1.Birçoğumuz gündelik yaşamımızda göğsünüzden nefes alıp veririz.Ancak zihnimize ve vücudumuza en yararlı olan nefes alma şekli,diyaframınızdan yani karın boşluğumuzdan aldığımız nefestir. En azından her gün zamanımızın bir bölümünü doğru nefes alıp vermeye ayırarak, kaygı ve stresimizi azaltabilir, konsantrasyonumuzu artırabilir, hafızamızı güçlendirebilir, daha rahat uyuyabiliriz.Panik atak nöbetinde ya kesik kesik, ya da göğüsten, çok derin olmayan nefesler alınır. Böylelikle, vücuttaki oksijen ve karbondioksit miktarında dengesizlik meydana gelir ve bu durum da bulanık görme, ellerde, ayaklarda uyuşukluk gibi belirtilere neden olur. Panik atak esnasında doğru ve derin nefes alıp vermek, panik atak ile mücadelede önemlidir.

2.Panik atakla baş etmenin en önemli yollarından biri de panik atağa yönelik yapıcı ve gerçekçi düşünceler geliştirmektir. Panik atak nöbetinden korkmak yerine panik atağı nasıl kontrol edebileceğini ve bunu başarabileceğinizi aklınızda tutmalısınız.

3.Panik atakla baş etme yollarından biri de  kendinize en yakın arkadaşınızmış gibi davranmanızdır.Panik yaşamaya başladığınızda, kendi kendinize, yakın arkadaşınızla konuşuyormuş gibi sakinleştirici, teskin edici bir biçimde konuşmanız işe yarayacaktır.

4.Panik atakların asla yaşamınızı kontrol almasına müsaade etmeyin. Bazı panik atak hastaları  dışarıya çıkmaktan, kalabalık  yerlere gitmekten çekinir.Evden çıkmamakla ve evde kalmakla  kendini   güvende hisseder. Bu duruma agorafobi denir.  Ancak engellenen  ve uzak durulan her şey panik atak problemini daha da besler, güçlendirir.Buna engel olmak için normal yaşama devam edilmeli, panik atağın yaşantınızı etkilemesine engel olunmalıdır.

5.Psikolojik ve psikiatrik destek de çok önemli.Panik atak tanısını koyan uzmanla iletişim kesilmemeli ve verilmiş tedavi varsa, tedavi aksatılmamalıdır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?