HPV Virüsü Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/07/14 15:12 • Güncelleme Tarihi : 2016/07/14 15:12 •
Human Papilloma Virüs kelimelerinin başharflerindenoluşan HPV insanlarda enfeksiyona yol açan bir çeşit virüstür
HPV Virüsü Nedir?

Human Papilloma Virüs kelimelerinin başharflerindenoluşan HPV insanlarda enfeksiyona yol açan bir çeşit virüstür.1000 den fazla çeşidi olan bu virüs genel olarak cinsel yolla bulaşır.
Kadınlarda rahim kanserine sebep olmaktadır.Rahim ağzı tanısı konulan kadınların %95 indeHPV virüsüne rastlanmaktadır.
Yaşamın herhangi bir döneminde birden fazla partneri olanlar,partneri daha önceden birden fazla kişiyle ilşkide bulunmuş olanlar,cinsel yaşantısı erken yaşta başlayanlar,kendisinde yada partnerinde halen yada daha önceden başka türde cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü olanlar da HPV ye yakalanma riski yüksektir.
HPV ile ilişkisi olduğu bilinen birtakım başka kanse ve kanser dışı hastalıklar mevcuttur.Bunlar arasındaçocuklarda anneden geçiş yoluyla bulaşan HPV nin neden olduğu solunum yoluna ait rahatsızlıklar ve genital siğiller sayılabilir.Tek eşlilik virüsten korunmada önemli  rol oynar.HPV aşısı son yıllarda kanser ile mücadelenin başında gelmektedir.Dünyada ve ülkemizde şuan kullanımda 2 çeşit HPV aşısı bulunmaktadır. Bunlarda  ikili HPV aşısı( tip 16 ve18),dörtlü HPV aşısıdır(tip 16,18,6 ve 11).
HPV aşısı 9 yaştan itibaren her yaşta çocuk,genç kız ve kadınlara yapılmaktadır.Çocuk yaş grubunda bağışıklık sisteminin daha aktif olması,çocukların hastalıkla karşılaşma riskinden ve evlenme çağlarından önce bu virüse karşı bağışıklık kazanması amaçlanır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?