İdrar Miyoglobin Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/03/03 22:09 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 16:08 •

Ayrıca serum miyoglobin ve ürin miyoglobin olarak duymuş olabileceğiniz miyoglobin tahlil testlerinin ne olduklarını, neden istenmiş olabileceklerini, hangi hastalıkları işaret edebileceklerini ve fazlasını bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

İdrar Miyoglobin Testi Nedir?

Neden İdrar Miyoglobin Testi  Test Olunmalı?

Vücudunuzdaki herhangi bir kasın zarar görüp görmediğini belirlemek; kas hasarı ile ilişkili durumları teşhis etmeye yardımcı olmak; kas hasarından sonra ortaya çıkan miyoglobin değerlerinin böbrek hasarına neden olabilecek kadar yüksek olup olmadığının tespiti; Bazen ise kalp krizi geçirilip geçirilmediğini anlamak için miyoglobin testi yapılarbilir, ama kalp krizi testi günümüzde miyoglobin yerine kalp için daha spesifik, daha seçici olan Troponin ile yapılmaktadır.

Ne Zaman İdrar Miyoglobin Testi  Test Yapılmalı?


Kas güçsüzlüğünüz olduğunda, kas ağrıları veya koyu idrar çıkışı olduğunda, sağlık uzmanınız kas hasarından şüphelendiğinde; iskelet kası (çizgili kas) üzerinde ciddi travmatik yaralanma olduğunda miyoglobin testi yapılması uygundur. 
Gerekli olan örnek?
Kolunuzdaki bir damardan alınan kan örneği veya rastgele idrar örneği
Test Hazırlığı Gerekli mi?
Hayır, test öncesi yapılması gereken bir şey yoktur. 



İdrar Miyoglobin Testinde Ne test ediliyor?

Miyoglobin, kalp ve iskelet kaslarında bulunan küçük, oksijen bağlayıcı bir proteindir. Kas hücrelerinin içindeki oksijeni yakalar ve hücrelerin kas kasılması için gereken enerjiyi üretmesini sağlar. Kalp veya iskelet kası yaralandığında, miyoglobin kana salınır. Yüksek seviyeler, bir yaralanmanın ardından birkaç saat içinde ölçülebilir. Miyoglobin, kandan böbrekler tarafından süzülür ve idrara bırakılır. Çok miktarda miyoglobin böbreklere toksik, zararlıdır. Şiddetli travma veya kas yaralanmalarından sonra meydana gelebilecek kan dolaşımında önemli miktarda miyoglobin artışı, böbreklere zarar verebilir ve sonunda böbrek yetmezliğine neden olabilir. İdrarda miyoglobin ölçümü bu durumun tespit edilmesine yardımcı olur.

İdrar Miyoglobin Testi  Nasıl değerlendirilir?

Kas hasarını tespit etmek için miyoglobin kan testi kullanılabilir. Miyoglobin, kalp ve iskelet kası içinde bulunan küçük, oksijen bağlayıcı bir proteindir. Kalp veya iskelet kası yaralandığında, miyoglobin kana salınır. Miyoglobinin kan seviyeleri ciddi kas hasarı ile çok hızlı bir şekilde artabilir ve bir yaralanmanın ardından birkaç saat içinde ölçülebilir. Miyoglobin, kandan böbrekler tarafından süzülür ve idrarla serbest bırakılır. Bazen, iskelet kaslarına zarara neden olan Rabdomiyoliz’i (aşağıda açıklaması yapılmıştır) olan kişilerde miyoglobin seviyelerini değerlendirmek için bir idrar testi istenir. İdrar miyoglobin düzeyleri kas yaralanmasının derecesini ve miyoglobin böbrekler için toksik olduğundan, böbrek hasarı riskini yansıtır. Kandaki miyoglobin seviyesi kalp krizinden veya diğer kas yaralanmalarından 2-3 saat sonra yükselmeye başlar, 8-12 saat içinde en yüksek seviyelere ulaşır ve genellikle bir gün içinde normale döner. Miyoglobindeki bir artış troponinden daha erken farkedilir, ancak kalp hasarı için spesifik değildir ve troponin kadar yüksek kalmaz. Negatif bir miyoglobin sonucu kalp krizini etkili bir şekilde dışlasa da, troponin testi ile pozitif bir sonuç doğrulanmalıdır.

İdrar Miyoglobin Testi  Sonucu Ne Anlama Geliyor?



Kan miyoglobindeki bir artış kas dokusunda çok yakın zamanda yaralanma olduğu anlamına gelir. Artan seviyeler, aşağıdaki durumları yaşayan kişilerde görülebilir: Kas travmasına neden olan kazalarNöbetlerCerrahiMüsküler distrofi gibi herhangi bir kas hastalığıİskelet kaslarının iltihabı (miyozit)Kalp kriziBelirgin derecede yüksek bir miyoglobin seviyesi rabdomiyolizden kaynaklanabilir. Miyoglobin seviyeleri normal olarak çok düşüktür veya idrarda tespit edilemez. İdrar miyoglobinin yüksek seviyeleri, böbrek hasarı ve yetmezliği riskinde artış olduğunu gösterir. Bu insanlarda böbrek fonksiyonlarını izlemek için BUN (Blook Urea Nitrogen = Kan üre azotu), kreatinin ve idrar tahlili gibi ek testler yapılır. Kardiyak biyobelirteç olarak kullanıldığında, kan miyoglobindeki bir artış son zamanlarda kalp krizinin meydana geldiği anlamına gelebilir, ancak miyoglobin iskelet kasında da bulunduğundan, doğrulama için bir troponin testi gereklidir. Miyoglobin, göğüs ağrısının başlamasından sonraki 12 saat içinde artmazsa, kalp krizi olasılığı çok düşüktür.

Bilmem gereken başka bir şey var mı?

Artmış miyoglobin düzeyleri kas enjeksiyonlarından (intramasküler iğneler, örneğin tetanoz aşısı) veya ağır egzersizden sonra ortaya çıkabilir. Böbrekler, miyoglobini kandan uzaklaştırdığı için, böbrek yetmezliği olan kişilerde miyoglobin düzeyi yüksek olabilir. Ağır alkol tüketimi ve bazı ilaçlar kas yaralanmasına neden olabilir ve kandaki miyoglobini artırabilir. Miyoglobin varlığında hemoglobin için idrar çubuğu testi de pozitif olabilir. İdrar çubuğu testi pozitifse ve miyoglobinin neden olduğundan şüpheleniliyorsa, miyoglobin için daha spesifik testlerle takip edilmelidir.


Rabdomiyoliz nedir?

Rabdomiyoliz, kas dokusunun hızlı parçalanmasıdır. Bu durum birçok farklı sebepten ötürü kasların ciddi şekilde yaralanmasından kaynaklanabilir. Örnekler şunları içerir: Travma, araba kazaları gibi ezilme yaralanmalarıYüksek voltaj kaynaklarından kaynaklanan elektrik çarpmasıCiddi veya geniş çaplı yanıklarDoku ve organlara kan akışını tıkayan kan pıhtısı (tromboz)Ağır metaller, yılan zehiri veya karbon monoksit gibi toksinlere maruz kalmaHIV, grip (İnfluenza), Streptococcus (Beta mikrobu, çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha yaygın görülür) gibi enfeksiyonlar.Kasları etkileyen genetik veya metabolik bozukluklarKas distrofisi veya iyi kontrol edilmeyen diyabet, hipotiroidizm veya hipertiroidizm gibi hastalıklarBirkaç ilaç Kas hasar gördükten sonra, hücreler içeriklerini hızla kana saldıklarında komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunun böbreklere zarar verdiği (akut böbrek hasarı) ve yayılmış intravasküler pıhtılaşmaya neden olduğu bilinmektedir. Bu durum teşhis edildiğinde ciddiyetine bağlı olarak rabdomiyoliz hastalarına intravenöz sıvılar verilebilir ve destekleyici bakım (Semptomlara yönelik) ile tedavi edilebilir. Kişinin organlarını korumak için başka işlemler yapılabilir. Örneğin, kişi böbreklerdeki hasarı önlemek veya sınırlamak için diyalize girebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?