Prostat Kanseri ve Prostat Kanseri Tanısında Kullanılan Tahlil ve Testler

Prostat Kanseri her 5 erkeğin birinde görülebilmektedir.Genellikle 50 yaş üstünde görülür.
Prostat kanseri tanısı ise oldukça önemlidir.Prostat kanserinde kullanılan tanı yöntemlerini ilk tanı ve kanserin yayılmasından sonra uygulanan tanı yöntemleri olarak 2 ana başlıkta inceleyebiliriz.
Prostat Kanseri İlk Tanı Yöntemleri:
1.Parmakla prostat muayenesi: Doktor tarafından muayene sırasında yapılmaktadır.Muayene sırasında prostatta sert kitle tespit edilmektedir.Ancak sertlik olmaması prostat kanseri ihtimalini ortadan kaldırmaz.
2.Kanda PSA testi araştırılması: PSA prostat kanserinde yükselmiştir.
3.Prostat biyopsisi: Ultrason yardımı ile makattan girilerek iğne ile prostattan parçalar alınır. Alınan prostat parçaları mikroskop altında patoloji uzmanınca incelenir.Kanser tanısı koyulur. Prostat kanserinin ilerlediği durumlarda kanser prostat dışındaki organlara da yayılmaktadır.
Kanserin yayılmasını yani metastaz yapmasını tespit etmek için de çeşitli tahliller yapılmaktadır.Bunlar da temel olarak 4 bölümde incelenir.
1.Kemik taraması: Kanserin kemiğe yayılımını gösterir.
2.Akciğer röntgen filmi: İlerlemiş prostat kanserli hastalarda ,kanser akciğere yayılırsa Akciğer filminde görülebilmektedir.
3.Tomografi ve MR gibi radyolojik tahliller:Kanserin etkilediği doku ve organlar saptanabilmektedir.
4.Lenf bezi biyopsisi: Prostatın yakınındaki lenf bezleri operasyonla alınır.Patologlarca incelenir.Yayılma olup olmadığı anlaşılır.

Yorumlar
Yorum |
---|
Popüler Blog Yazıları
Yeni Ehliyetler İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? HEMOGLOBİN ELEKTROFOREZ TESTİ NEDİR? Beta HCG: Gebelik Haftasına Göre Beta HCG Değerleri Kolesterol Yüksekliği Nedir? Kolesterol Testi Nedir? CA 125 Değeri Nedir? FSH Hormonunun Görevi Nedir? Gaitada Kalprotektin Testi Böbrek Hastalıklarında GFR (Glomerüler Filtrasyon Hızı) Testi Nedir? D-Dimer Testi Nedir? D Dimer Neden Yükselir? Tiroid Fonksiyon Testleri Nelerdir? Beyaz Kan Hücre Sayım Neden Düşük? İdrarda Ovulasyon Testi Ne Zaman Yapılır?

