Serum Miyoglobin Testi

Yayın Tarihi : 2019/03/03 22:43 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/03 22:43 • Yazar: Batuhan Dağlı

Bu yazımızda Miyoglobinin ne olduğunu, serum miyoglobin testinin neden istenmiş olabileceğini, ne gibi durumları işaret ettiğini, testin nasıl yapıldığını ve sonuçların ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.

Serum Miyoglobin Testi
Serum miyoglobin testi nedir?

Kanınızdaki miyoglobin seviyesini ölçmek için serum miyoglobin testi kullanılır. Miyoglobin, genellikle kalp ve iskelet kası dokularında bulunan bir proteindir.

Miyoglobinin kan dolaşımında bulunduğu tek zaman, bir kas yaralanması olduğu zamandır. Özellikle, kalp kası zararı miyoglobinin salınımı ile sonuçlanır. Bir kan testi ile tespit edildiğinde, miyoglobinin varlığı klinik olarak önemlidir.


Test neden istenir?

Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsa doktorunuz bu testi isteyebilir. Semptomlara ve aile geçmişine bağlı olarak çoğu zaman kalp krizi belirginleşir. Bununla birlikte, kalp krizinin doğru, net olmadığı zamanlar vardır. Serum miyoglobin düzeyleri, inflamatuar (yangısal, iltihabik)  ve dejeneratif (yıkımsal) kas hastalıkları ve kas yaralanmasının ardından yükselebilir. Bu, sağlık uzmanınızın teşhis koymasına yardımcı olabilir.

Kalp krizi için serum miyoglobin testi, çoğunlukla, serum troponin seviye testi ile değiştirilmiştir. Troponin seviye testi kalp krizinin pozitif teşhisini sağlayabilir. Bunun nedeni troponin seviyelerinin kalp hasarına miyoglobin seviyelerinden daha spesifik (seçici) olmasıdır. Troponin seviyeleri, kalp krizi sonrası miyoglobin seviyelerinden daha uzun süre boyunca yüksek kalacaktır.

Serum miyoglobin yine de bazı durumlarda kullanılmaktadır. Test genellikle kardiyak biyobelirteçler (biyomarkır) için diğer testlerle birlikte istenir. Kardiyak biyobelirteçler, kalpte hasar meydana geldiğinde kan dolaşımına salınan maddelerdir. Troponin, kreatin kinaz (CK) ve kreatin kinaz-MB (CK-MB) ölçen testlerle serum miyoglobin testi de alınabilir.

Olumsuz sonuçlar kalp krizini dışlamak için kullanılabilir. Olumlu sonuçlar, kalp krizi geçirildiğini doğrulamaz. Bir kalp krizini kesin olarak teşhis etmek için, doktor troponin seviyenize bakar ve size bir elektrokardiyogram (EKG) çeker. EKG, kalbinizin elektriksel aktivitesini ölçen bir testtir.

Kalp krizi teşhisi konduysa, doktorunuz hala serum miyoglobin testi isteyebilir. Kalp kası hasarı doğrulandıktan sonra, testten elde edilen değerler doktorunuzun meydana gelen kas hasarı miktarını tahmin etmesine yardımcı olabilir. Böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği belirtileri varsa, serum miyoglobin testi de istenebilir.


Test nasıl yapılır?

Test genellikle bir kişi kalp krizi semptomları yaşadığında acil sağlık bakımı ortamında yapılır. Acil servise kalp krizi semptomları ile başvuranların muhtemelen testi hemen yapılır. Bu test kan örneği gerektirmektedir ve bu örnek genellikle kolunuzdan veya elinizden alınır.

Bu test hastaneye başvurudan sonraki 12 saate kadar iki veya üç saatte bir yapılmalıdır. Serum miyoglobin düzeyleri, kalp krizinden sonraki iki ya da üç saat içinde artmaya başlar. Bu seviyeler en yüksek değerlerine 8 ila 12 saat içinde ulaşır. Miyoglobin seviyeleri tipik olarak 24 saat içinde normale döner. Bu, sağlık hizmeti sağlayıcınızın gerekirse miyoglobin seviyesindeki değişiklikleri karşılaştırmasını sağlar.

Teste hazırlık

Test genellikle acil durumlarda verildiğinden, buna hazırlanma olasılığınız düşüktür.

Mümkünse, sağlık uzmanınıza yakın zamandaki sağlık sorunları veya yaptırmış olabileceğiniz testlerden bahsetmelisiniz.

Yakın zamanlarda anjina krizi (göğüs ağrısı, göğüste basınç hissi) geçiren kişilerde miyoglobin seviyeleri yükselmiş olabilir. Ek olarak, kalp ritmini normale döndürmek için bir prosedür olan kardiyoversiyon geçirmiş kişilerde de protein düzeylerinde artış olabilir. Böbrek hastalığı olan kişiler bu tıbbi sorunu bildirmelidir, çünkü böbrek hastalığı kan dolaşımında yüksek seviyede miyoglobin bulunmasına neden olur çünkü miyoglobin, kandan böbrekler aracılığıyla temizlenmektedir.

Ayrıca sağlık uzmanlarını uyuşturucu ve alkol kullanımı hakkında da bilgilendirmelisiniz. Ağır alkol tüketimi ve bazı ilaçların kullanılması kas yaralanmasına neden olabilir ve bu da miyoglobin seviyesini yükseltir.

Sonuçlar bize ne anlatıyor?

Serum miyoglobin testi için normal sonuç aralığı, analizi yapan laboratuvara göre biraz değişecektir. Çoğu durumda, serum miyoglobin testi için normal (veya negatif) aralık mililitre (ng / mL) başına 0 ila 85 nanogramdır. Normal sonuçlar doktorunuzun kalp krizini ekarte etmesini sağlar.

Anormal (85 ng / mL'nin üstünde) sonuçlar aşağıdakilerde de görülebilir:
  • Kas inflamasyonu (miyozit)
  • Kas distrofisi (kas kaybına ve zayıflığa neden olan kalıtsal bozukluklar)
  • Rabdomiyoliz (uzun süreli koma, bazı ilaçlar, iltihaplanma, uzun süreli nöbetler ve alkol ya da kokain kullanımı yüzünden kas dokusunun parçalanması)
Sonuçlarınız normal sınırların dışındaysa doktorunuz tanıya ulaşmak için ek testler önerebilir.


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?