Gebelik testleri, idrarda gebelik testi ve kanda gebelik testi olarak iki farklı şekilde yapılır.İdrarda gebelik testi gebe olup olmadıklarını merak eden kadınların kolaylıkla evde uygulayıp yorumlayabildikleri bir tahlil yöntemidir.İdrarda gebelik testinin nasıl yapıldığı, nasıl yorumlandığı, testin yapılırken dikkat edilmesi gerekenler ve fiyatı gibi bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
İki tür gebelik testi vardır.Birinde idrar örneği diğerinde ise kan örneği kullanılır. Her iki gebelik testinin de temel özelliği HCG (Human Chorionic Gonadotropin, Türkçe adıyla da (İnsan Koryonik Gonadotropin) adı verilen bir hormonun varlığını tespit ederer gebelik tanısını koydurmalarıdır.HCG hormonu gebelik oluştuğunda plasenta tarafından salgılanır ve hamileliğin ilk birkaç gününde giderek artan oranlarda gebe kadının vücudunda bulunur.
HCG hormonu kanda araştırıldığında kanda Beta HCG hormonu seviyesi ölçülerek gebelik tanısı koyulur.İdrarda gebelik testleri de idrarda bulunan HCG hormonunu saptayarak gebelik tanısını sağlar.
İdrarda gebelik testleri evde yapıldığı gibi sağlık kuruluşlarında da yapılabilir.Evde yapılan idrarda gebelik testleri genellikle eczaneler ve medikal firmalardan temin edilir.İnternet üzerinden de idrarda gebelik testi satan firmalar bulunmaktadır.
Piyasada farklı seçeneklerde çeşitli idrarda gebelik testi ürünü bulunmaktadır.Ortalama fiyat aralığı ise 60 ile 100 TL arasındadır.
İdrarda gebelik testi için tercihen sabah ilk idrar örneği alınmalıdır.Verilecek idrarın ise orta idrar olması tercih edilir.Orta idrar idrar yapmaya başlayıp ilk idrarı dışarı akıtıp ardından gelen idrarın test için alınması anlamına gelmektedir.Elde edilen idrar örneği bir kaba koyulur.
Daha sonra idrar testinin çubuğu idrarın içine batırılır.İdrar testi kullanım kılavuzunda belirtilen süre kadar beklemek gerekir.Bu süre çoğunlukla 5 dakika civarıdır.
Burada sizlere önerimiz temin ettiğiniz idrarda gebelik testinin kullanım talimatlarına harfiyen uymanızıdır.
İdrarda gebelik testi yapmadan önce dikkat etmeniz gerekenler hakkında detaylı bilgi için tıklayınız...
Eğer yapılan testte cihazın göstergesi tek çizgi gösteriyorsa negatif yani gebelik yoktur .
Bu sonuç ara bir değer olabilir. Gebeliğin çok erken döneminde de ikinci çizgi silik çıkabilir. Bu durumda bir kaç gün sonra idrarda gebelik testinin tekrarlanması veya kanda Beta HCG tsti için bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilmektedir.
Bu durumda test pozitiftir ve gebelik vardır . Ancak gebeliğin doğrulanması için kanda Beta HCG testi ile teyid edilmesi ve oluştuysa gebelik kesesinin gözlenmesi için ultrason muayenesi yapılmak üzere kadın doğum doktoruna başvurulması önerilir.
İdrarda gebelik testinin nasıl yorumlanacağı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız...
İdrarda gebelik testi ilişkiden hemen sonraki bir kaç gün içinde kesinlikle yapılmamalıdır. Doktorların çoğu, idrarda gebelik testi yapmadan önce beklenen adette gecikme olmasının beklenmesi gerektiğini önerir.
Bu süre de genellikle gebe kaldıktan yaklaşık iki hafta sonradır. Bununla birlikte, bazı testler diğerlerinden daha hassastır ve daha erken sonuç alınabilir.
İdrarda gebelik testleri doğru ve talimatlara uygun yapıldığında yaklaşık % 96-97 oranında doğrudur.Ancak,idrarda gebelik testleri yanlış yapılırsa veya önerilen süreden çok daha erken yapılırsa sonuç yanlış olabilir.
İdrarda gebelik testinde Negatif bir sonuç alırsanız ve yine de hamilelik belirtileri varsa (bulantı, meme hassasiyeti ve halsizlik) gibi bir hafta kadar bekleyin ve başka bir idrarda gebelik test yapın yada kanda Beta HCG testi için bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|