Lipemi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/12/24 01:25 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/27 16:44 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Lipemi, dolaşımdaki kanda (serum veya plazmada) anormal derecede ve yüksek oranda lipid konsantrasyonunun varlığı anlamına gelen bir terimdir. Sağlık yönünden normal bir durum değildir. Nedenlerinin araştırılması ve gerek olduğunda tedavi edilip önlenmesi konusunda ileri tetkikler ve araştırmalar  gereklidir. Bu yazımızda sıklıkla merak edilen lipemi konusunda ve lipeminin neden olduğunda dair  detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
 

Lipemi Nedir?

Lipemi insan vücudunda metabolik bir lipit bozukluğunun göstergesidir.Sağlıklı olmayan bir durumdur. Kan tahlillerinin analiz edilmesi aşamasında da laboratuvara tahlil için verilen kan örneğinin lipemik olması istenen bir durum değildir.Kan tahlili için,  laboratuvarlarda tahlil edilmeden önce alınan kan örneğinin aç karına alınması genel bir kuraldır. Ancak kan tahlillerinin değerlendirilmesinde bazı durumlarda alınan kan örneğinin lipemik olması sorun yaratabilmekte ve bu nedenle laboratuvarlarda tahlil sonucu sağlıklı olarak analiz edilememekte ve sonuçlar değerlendirilememektedir. Bunun en yaygın sebebi ise kan örneğinin tok karına özellikle de yağdan zengin bir gıda sonrası verilmesidir.
Lipemik serum örneklerinin bulanık görünümde olması ve yoğunluğundaki artış hatalı sonuçlara neden olduğundan bu tür örnekler laboratuvarlarca kabul edilmemektedir. Kişilerden yeni kan örneği istenmektedir.

Lipemi Nedir?

Lipemi kan dolaşımında normalden çok daha fazla miktarda lipid bulunması anlamına gelir.Bu da normal bir durum değilidir.
Plazmada bulunan şilomikronlar plazmanın bulutlu ve yoğun görünmesine neden olur.Özellikle ağır veya yağlı bir yemekten sonra kanda bu durum ortaya çıkar. Lipemi ayrıca metabolik bir lipit bozukluğunu gösterebilir.

Lipemik Nedir?

Lipemik terimi özellikle laboratuvarlarda sık kullanılan bir terimdir.Laboratuvara test analizi için gönderilen kan örneğininde lipid veya yağların yüksek düzeyde olması nedeniyle santrifüj sonrası elde edilen serum örneğinin testin analiz edilmesi için uygun olmadığı durumlarda kullanılır.Lipemik kan örnekleri laboratuvarda çalışılmaya alınmaz. Muhtemelen bu örnekler aç karına verilmemiştir. Laboratuvara başvuran kişi tok karına iken veya kan alınmadan önce ağır bir yemek yediği için kan örneği lipemik çıkmıştır. Bu durumlarda yeni bir kan örneği verilmesi için hasta laboratuvar yetkilileri tarafından bilgilendirilir.

Lipemi konusunda merak ettiğiniz soruları uzmanlarımıza günün her saati online sorabilirsiniz.

Laboratuvar Tahlillerinde Lipemi Nedir?

Lipemik olan serum örnekleri elde edilen serumun yoğun ve bulanık olması sebebiyle laboratuvar testlerinin yapılmasına uygun değildir. Lipemik serum örnekleri çoğunlukla aç karına verilmeyen ve özellikle de yağdan zengin bir yemek sonrası verilen kan örneklerinde görülür.Bu tür durumlarda ilgili laboratuvarın yetkilileri alınan kan tahlili örneğini analiz edemezler.

Laboratuvar Tahlillerinde Lipemi Nedir?

Klinik laboratuvar ortamında, lipemik kan örnekleri, hatalı tahlil sonuçlarına yol açarak hastaya ciddi zarar verebilecek potansiyele sahip önemli bir laboratuvar hataları kaynağı olabilir.
Lipemi çeşitli laboratuvar tahlillerinin sonuçlarını çeşitli mekanizmalarla etkileyebilen bir durumdur.

Lipemik numunelerin en yaygın preanalitik yani tahlil öncesi nedeni;  yemekten sonra veya sentetik lipit emülsiyonlarının parenteral uygulamasından sonra alına tahlil verecek kişiden kan alınmasıdır.Bu tür durumlarda laboratuvar yetkilileri alınan kan tahlili örneğini lipemik kan veya lipemi şeklinde niteleyerek red eder. İlgili hastadan aç karına yeni bir kan örneği vermesi istenir.Bu durumda kan tahlil sonucunda lipemik kan gibi bir ifadeyle belirtilir. Tahlil sonuç kısmına ise kan örneği lipemik olduğundna dolayı bu belirtilir.Bir sonuç yazılmaz.

Bazı metabolik hastalıklarda da kişilerin lipitleri yüksek olup kanları lipemik olabilir.Bu tür hastalıklarda, kişi aç karına kan verse bile kanı lipemik olabilir. Bu tür hastalık durumlarında kişiler tercihen endokrinoloji uzmanı doktorlar tarafından takip edilmeli, gerek duyulan ilave tahliller yapılıp tedavi ve diyetleri düzenlenmelidir.

Lipemik Kan Numunesi Hangi Kan Testlerini Etkiler?

Alınan kan örneğinin lipemik olması. numunede bulunan bulanıklik sebebiyle tahlilin analizi sırasında türbidimetri ve absorbans ölçüm tekniklerine hata olarak tesir etmektedir. Bu durum da bazı tahlil sonuçlarının değerlendirilmesine olumsuz olarak etki yapmaktadır. Bu nedenle lipemik kan örneklerinin tekrar çalışılması gerekmektedir.
Lipemik kan örneklerinde özellikle biyokimyasal kan testleri sonuçları olumsuz olarak etkilenmektedir.
Bu testlerin başlıcaları ise, total protein, ALT, AST, GGT, LDHİ sodyum, potasyum, klor, lityum'dur. Lipemik kan örneklerinde bu test parametreleri olması gerekenden daha düşük değerlerde çıkmaktadır.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?