Kalp Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Kalp; tüm vücutta kan akışını kontrol eden, hayati bir mekanizmadır. Bu mekanizmada oluşan aksaklıklar, yaşamı zora koşarken, aksaklıkların devamlı seyretmesi hayata mal olabilir. Bu sebeple kalp sağlığını korumak son derece önemlidir.
Kalp; tüm vücutta kan akışını kontrol eden, hayati bir mekanizmadır. Bu mekanizmada oluşan aksaklıklar, yaşamı zora koşarken, aksaklıkların devamlı seyretmesi hayata mal olabilir. Bu sebeple kalp sağlığını korumak son derece önemlidir.
Kalp Hastalıkları Neden Olur?
Kalp hastalıklarının pek çok oluşum sebebi vardır. Ancak bunları bir sıraya koymak gerekirse;
Genetik bozukluklar; kalp ve damar yapısı da genetikten etkilenen unsurlardır. Ailede kalp hastalığı varlığı genetik bir mirastır ve nesilden nesile aktarılır. Bu önlenemez grup kalp hastalıklarıdır.
Beslenme alışkanlıklarındaki bozukluklar; en sık karşılaşılan kalp problemleri sebebinin başında gelir. Her besinin fazlası zarardır. Yağlı ve et ağırlıklı beslenme de, aşırıya kaçıldığında vücuda zarar verir. Kolesterolü yüksek besinler, damarların içinde madde birikimini artırarak damarlarda tıkanıklıklara sebep olur ve ilerlemesi neticesinde kalp hastalıklarına, pıhtı atmalara sebep olur.
Hareket kısıtlılığı; günümüzün en büyük problemlerinden biri hareketsizliktir. Teknolojinin ilerlemesi sayesinde artık her işlem online olarak yapılmakta, bu da insanlara kolaylık olmaktadır. Artık çoğu işi halletmek için uzun mesafe yürümelere gerek kalmamıştır. Ancak insanlar bu işi tembelliğe vurup, hareketten tamamen uzaklaşmaktadır. Yetersiz hareket de metabolizma hızını düşürmekte ve kalp hastalıklarıyla birlikte pek çok hastalığı da insana getirmektedir.
Hangi Besinler Kalp Hastalıklarını Engeller?
Yağlı balıklar; pek çok faydası olduğu gibi kalpteki ritim bozukluğu ve damar tıkanıklığını da engeller. Tercih edilmesi gereken yağlı balıklar; uskumru, somon, mezgit.
Sızma zeytinyağı; salatalarda ve soğuk mezelerde sıklıkla tercih edilen zeytinyağı, kan şekerini dengeler ve kötü kolesterolü düşürür.
Avokado; pahalı olması sebebiyle pek tercih edilmese de, damar sağlığı için son derece sağlıklı yağlara sahiptir.
Sarımsak; doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak, kalp ve damar sağlığında da vazgeçilmezdir. Damarların daralmasını engeller, tansiyonu düşürür.
Tarçın; metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olmanın yanında; kalp ve damar hastalıklarını da iyileştirici etkiye sahiptir.
Nar; kan hücresi yapımında etkilidir. Antioksidan zenginidir ve kan dolaşımını düzenler.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.