Kalpte Atrial Çırpınım Nedir?
Kalp, vücudun kusursuz çalışması için gerekli olan kan dolaşımını sağlayan hayati organdır. Mekanizmasında meydana gelen en ufak aksaklıklar dahi, insan vücudunda aşırı tepkilere sebep olabilir. Bu sebeple kalp sağlığını korumak çok önemlidir.
Kalpte Atrial Çırpınım Nasıl Meydana Gelir?
Kalp atımını başlatan bir sinir uyarısı sayesinde düzenli olarak kasılıp gevşer. Bu sayede vücuda istenilen basınçta ve hızda kan pompalanmış, aynı şekilde vücutta dolaşımını tamamlamış kan da kalbe geri çağrılmış olur. Kalp atımını başlatan sinyalde herhangi bir bozukluk veya yanlışlık kalp odacıklarının kasılma ritmini etkiler ve atrial çırpınım adı verilen bir durum gelişir. Bu durum oluştuğu zaman kan pompalama görevi istenilen şekilde yerine getirilemez.
Atrial çırpıntı, başta normal çarpıntı gibi aralıklarla hissedilir. Ancak bu durum düzelmediğinde kalp ritmini tutturamaz ve atrial çırpıntıya dönüşür.
Atrial çırpınım aralıklı olmakla birlikte, kronik de olabilir. Yani kalp normal ritmini bir türlü yakalayamadığından devamlı olarak sistematiği bozulabilir ve daha büyük kalp hastalıklarına sebep olabilir.
Atrial Çırpınım Neden Olur?
Atrial çırpınım daha çok yaşlı bireylerde gözlemlenir. Yüksek tansiyon, kronik kalp yetmezliği, KOAH gibi hastalıklar sebebiyle de yaşlılarda daha sık meydana gelir.
Atrial Çırpınım Belirtileri Nelerdir?
Atrial çırpınımın en büyük belirtisi ise, hızlı ve düzensiz kalp atımlarıdır.
Atrial çırpınım yaşayan kişilerde halsizlik ve aşırı yorgunluk en temel belirtilerdir. Çünkü haddinden fazla veya hızlı kalp kasılma hareketleri, vücudu fazlaca yorar ve efor sarf ettirir. Bu sebeple kişi kendini yorgun ve bitkin hisseder.
Atiral çırpınım kan pıhtılaşmasına da sebep olabilir. Böyle durumda hasta kişilerde, özellikle bacaklarda veya kollarda ağrılar yapabilir. Bunun sebebi pıhtı yapmış kanın o bölgeye kan gitmesini yavaşlatmasıdır. Ve eğer düzeltilmezse ağır hastalıklara sebep olabilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.